Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kapitálny úlovok nemecko-afganskej spolupráce: Vysokopostavený veliteľ Talibanu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Vysokopostavený veliteľ Talibanu, ktorý je údajne zodpovedný za únos dvoch cisternových áut NATO s nákladom benzínu v roku 2009 a za smrť troch nemeckých vojakov v roku 2010, padol do zajatia, informovali dnes oficiálne zdroje.

 Mullu Abdula Rahmána, tieňového talibanského guvernéra provincie Kundúz, zatkli pri spoločnej operácii afganskej policajnej jednotky rýchlej reakcie a nemeckej armády ešte v piatok, citovala DPA vládneho predstaviteľa Kundúzu.

"Nemecké vrtuľníky podporili jednotku rýchlej reakcie a dopravili afganskú políciu do oblasti operácie. Nemci tiež pomohli afganskej polícii poskytnutím spravodajských informácií o úkryte Abdula Rahmána," informoval Enajatulláh Chálik.

Spolu s Rahmánom zatkli aj dvoch jeho osobných strážcov, potvrdila afganská polícia. Uviedla, že Taliban vymenoval Rahmána za tieňového guvernéra severoafganskej provincie pred troma rokmi. "Predtým bol Rahmán miestnym veliteľom povstalcov v okrese Čardara a bol zodpovedný za zorganizovanie únosu dvoch cisternových áut NATO".

Koaličné sily NATO reagovali na únos leteckým útokom na obe cisternové autá, pričom zabili vyše 100 ľudí, zväčša civilistov, ktorí si prišli nabrať z cisterien palivo. Podľa polície v Čardare bol Rahmán zodpovedný aj za zabitie troch nemeckých vojakov v roku 2010 a "zorganizoval tiež samovražedný útok, v ktorom bol pred dvoma rokmi zabitý bývalý guvernér okresu Čardara". Hovorca Talibanu zatknutie Rahmána poprel.

"Nik s menom Mulla Abdul Rahmán nebol v Kundúze zatknutý," citovala tlačová agentúra DPA hovorcu Talibanu Zabiulláha Mudžáhida. Tvrdil, že ich tieňový guvernér je nažive a je v provincii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu