Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrť známej ruskej novinárky: Ukončili vyšetrovanie, piati obvinení

Portrét Anny Politkovskej
Portrét Anny Politkovskej (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Predbežné vyšetrovanie vraždy novinárky Anny Politkovskej je ukončené. V utorok to oznámila ruská vyšetrovacia komisia. Podľa jej hovorcu Vladimira Markina bolo v prípade obvinených päť ľudí a vyšetrovací tím zozbieral dostatok dôkazov, aby sa začalo súdne konanie.

Organizátorom vraždy bol podľa vyšetrovateľov Lom-Ali Gaitukajev, ktorý v roku 2006 zriadil zločineckú skupinu a viedol ju. Politkovskú zastrelil v tomto roku v Moskve Čečenec Rustam Machmudov po tom, čo sa dozvedel informácie o jej mieste pobytu od svojich dvoch bratov Ibragima a Džabraila, uviedla komisia, ktorú citovala agentúra Ria Novosti.

Politkovská bola najznámejšou novinárkou Novej Gazety, ktorá za svoju novinársku činnosť zaplatila životom. Preslávila sa najmä reportážami o zverstvách páchaných ruskou armádou v Čečensku a okrem iného tvrdila, že za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí, stála ruská tajná služba FSB. Vláda z útokov obvinila čečenských separatistov a obnovila ofenzívu v Čečensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu