Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Novinár po brutálnom útoku v umelom spánku

Miesto útoku
Miesto útoku

MOSKVA - Ruskí novinári vyzývajú vládu, aby vyšetrila brutálny útok na ich kolegu z denníka Kommersant Olega Kašina (30). Výzva, ktorú zverejnili v nedeľu na internete, požaduje aj dôkladné prešetrenie vraždy investigatívnej novinárky Anny Politkovskej a editora Michaila Beketova, ktorý viedol kampaň za záchranu lesov pri Moskve pred plánmi developerov. Informovala o tom ruská agentúra Ria Novosti.

Neznámi útočníci v sobotu dobili novinára ruského denníka Kommersant, jeho zranenia boli natoľko vážne, že ho lekári museli uviesť do umelého spánku. Kommersant vo vyhlásení uviedol, že dvaja muži zaútočili skoro ráno tvrdým predmetom na novinára pred jeho domom v centre Moskvy. Kašin sa špecializoval na písanie o demonštráciách, opozičných stretnutiach a činnosti mládežníckych organizácií. Komentoval aj činnosť prezidenta Dmitrija Medvedeva.

Ako dnes napísal denník Vedomosti, v mnohých podobných prípadoch dohľad z najvyšších miest k ničomu neviedol, napriek tomu dúfajú v rýchle a kvalitné vyšetrovanie. Jeho štatút predsa len osobným pokynom prezidenta stúpol. Ťažko čakať niečo iné za terajších podmienok, konštatuje denník. Súčasne pripomína, že médiá sa už dávno neberú ako štvrtá veľmoc. Autorita novinárov v spoločnosti je krajne nízka - a na vine je ako samo profesijné spoločenstvo, tak aj prvé tri veľmoci. Významnú časť médií kontroluje štát, čo deformuje ekonomické stimuly a bráni vytváraniu trhu nezávislých vydavateľstiev. Predstavy, že novinár pracuje pre všeobecné blaho a že jeho funkcia je kľúčová pre existenciu štátu, nie sú zakotvené v spoločenskom vedomí.

Ľudia, ktorým novinár skríži cestu a ktorí si objednávajú tieto zločiny, sú si istí, že ide o účinnú metódu, ako vyriešiť problém. Je možné, že funguje nesprávna predstava o úplnej zapredanosti profesie, odstránenie novinára sa teda rovná odstráneniu nástroja protivníka. Mravy banditských časov, ktoré prežili po legalizácii banditizmu v mocenských orgánoch a podnikaní, idú ruka v ruke s podkopanou autoritou médií v spoločnosti.

Médiá sú nástrojom kontroly spoločnosti nad sebou samou, vrátane predstaviteľov moci a podnikania. V Rusku je to neúčinná kontrola. Existuje sloboda slova, ale médiá nemajú inštitucionálne vplyv. Publikovanie v tlači nevedie nevyhnutne k potrestaniu vinníkov priestupkov proti zákonu alebo k zrušeniu nezákonných rozhodnutí. Zato môže spôsobiť, že autora zabijú, zmrzačia alebo zdiskreditujú. Mdlá reakcia profesijnej obce na zločiny proti novinárom tiež napomáha beztrestnosti. Pokrivené predstavy o konkurencii medzi médiami, spájanie sa s úradmi, degradácia poslucháčstva viedli k tomu, že seriózne novinárske pátranie sa stalo vzácnym a redakcie nie sú schopné spolupracovať, píšu Vedomosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu