Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Chytili muža, ktorý vrahovi Politkovskej poskytol pištol a tlmič

Anna Politkovska
Anna Politkovska

MOSKVA - Muža, ktorý vrahovi ruskej novinárky Anne Politkovskej poskytol pištoľ a tlmič, zadržali vraj necelých päť rokov po tomto odsúdeniahodnom zločine.

Informovali o tom dnes ruské médiá s odvolaním sa na Nadeždu Prusenkovovú, hovorkyňu novín Novaja gazeta, pre ktoré pracovala zavraždená žurnalistka. Oficiálne miesta túto informáciu predbežne nepotvrdili.

V prvom procese, týkajúcom sa vraždy Politkovskej, v roku 2008 vraj teraz zadržaný muž vystupoval ešte ako svedok. Vtedy podľa Prusenkovovej uviedol, že sa o vražde dozvedel od obžalovaných. Teraz však vyšetrovatelia dospeli k záveru, že bývalý príslušník bezpečnostných zložiek bol komplicom páchateľov.

Samotného vraha Politkovskej - Rustama Machmudova - zadržali v posledný májový deň tohto roka v jeho rodnom Čečensku. Ruské úrady ho už začiatkom júna obvinili z predmetného hrdelného zločinu. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie 2. júna 2011 oznámil, že vyšetrovatelia zhromaždili dostatočné množstvo dôkazov o Machmudovovej vine.

Politkovskú, ostrú kritičku Kremľa a jeho politiky v Čečensku, zastrelili 7. októbra 2006 v Moskve vo výťahu domu, v ktorom bývala.

Za túto nájomnú vraždu mali stále neznámi objednávatelia zaplatiť údajne dva milióny dolárov. Odznelo to v Moskve v procese pred troma rokmi, ktorý sa napokon pre bratov Džabraila a Ibragima Machmudovovcov, súrodencov pravdepodobného vraha, ako aj tretieho obžalovaného skončil oslobodzujúcimi rozsudkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu