Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Navigačný systém Galileo dostane v piatok dve nové družice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Odpočítavanie pre vypustenie v poradí tretej a štvrtej družice európskeho navigačného systému Galileo sa už začalo, oznámila dnes Európska komisia (EK). Štart druhej série družíc je naplánovaný na piatok večer z európskeho kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane.

Obe družice vynesie na orbitu ruská raketa typu Sojuz v piatok 12, októbra o štvrť na sedem večer európskeho času. Štart a monitorovanie letu bude prebiehať pod dohľadom Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Zostava prvých štyroch družíc systému Galileo má pripraviť fungovanie a správne naladenie prvého vesmírneho navigačného systému EÚ, ktorý sa stane realitou po umiestnení na orbite všetkých 22 družíc patriacich do navigačnej sústavy. Ďalšie družice budú do vesmíru vysielané postupne, počnúc od budúceho roku.

Navigačný systém Galileo, ktorý začne poskytovať prvé služby už v roku 2014, umožní presnú lokalizáciu subjektov v priestore a čase, podobne ako je to aj v prípade amerického systému GPS, avšak pôjde o oveľa väčšiu vernosť a presnosť. Pod správou civilného úradu bude Galileo absolútne kompatibilný so systémom GPS a ruským navigačným systémom Glonass a pri niektorých typoch služieb aj interoperabilný, avšak celkom nezávislý od nich.

Európska komisia bude piatkový štart rakety a vyslanie dvoch nových družíc na vopred stanovenú orbitu pozorne sledovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu