Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

EÚ vyšetruje príčiny zlyhania navedenia družíc Galileo na správnu orbitu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že po piatkovom neúspešnom navedení družíc číslo 5 a 6 systému Galileo na stanovenú obežnú dráhu požiadala Európsku vesmírnu agentúru (ESA) a spoločnosť Arianespace, aby zistili všetky podrobnosti o incidente a stanovili nový harmonogram a akčný plán na odstránenie problémov.

Podľa prvotných informácií spoločnosti Arianespace problém vznikol v hornej časti odpaľovacieho zariadenia, v dôsledku čoho obe družice nemohli byť navedené na požadovanú obežnú dráhu.

EK bude súčasťou vyšetrovacieho tímu, ktorý má určiť príčiny problému. Prvé predbežné výsledky by mali byť známe v prvej polovici septembra. Cieľom tohto vyšetrovania je okrem iného aj to, aby sa zabránilo ďalším podobným incidentom pri budúcich štartoch družíc systému Galileo.

ESA informovala EK, že jej kontrolné centrum v nemeckom Darmstadte má satelity pod kontrolou, aj keď nie sú na plánovanej orbitálnej pozícii. Európska komisia v úzkej spolupráci s ESA pracuje na tom, aby maximalizovala možnosti použiť oba satelity ako súčasť siete Galileo.

Galileo je program EÚ na rozvoj globálneho navigačného satelitného systému pod civilnou kontrolou. Signály siete Galileo umožnia užívateľom určiť presnú polohu v čase a priestore s väčšou presnosťou a spoľahlivosťou, než akú poskytujú v súčasnosti iné existujúce systémy.

Celý navigačný systém Galileo má pozostávať z 30 satelitov. Na troch obežných dráhach bude rozmiestnených po deväť družíc. Zvyšné tri satelity - obiehajúce okolo Zeme - budú rezervné pre prípad, že niektorý iný postihne porucha.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu