Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Turecká armáda pohrozila Sýrii: Odpovieme väčšou silou!

Turecká armáda pohrozila tvrdšou odvetou voči Sýrii
Turecká armáda pohrozila tvrdšou odvetou voči Sýrii (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecká armáda dnes pohrozila tvrdšou odvetou voči Sýrii v prípade, že bude pokračovať v ostreľovaní tureckého pohraničia.

"Reagovali sme, ale ak to bude pokračovať, odpovieme väčšou silou," vyhlásil náčelník generálneho štábu tureckej armády Necdet Özel. Generál to uviedol počas návštevy v provincii Sanliurfa, kde si prvý sýrsky mínometný útok na turecké pohraničie vyžiadal v stredu životy piatich civilistiek.

Sýrske strely dopadli do tureckého pohraničia aj v ďalších dňoch, naposledy v pondelok, na čo turecké delostrelectvo opakovane ostreľovalo ciele v Sýrii a posilnilo ochranu svojej hranice. Šéf armády dnes vykonal inšpekciu vojenských jednotiek rozmiestnených v oblasti.

Turecký parlament v reakcii na stredajší útok odhlasoval prípadné vojenské cezhraničné operácie v Sýrii, čo prudko zhoršilo vzťahy medzi oboma bývalými spojencami. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen v utorok povedal, že aliancia je pripravená brániť Turecko ako svoju členskú krajinu pred vonkajšími útokmi.

Eskalácia napätia v turecko-sýrskom pohraničí posilnila obavy z destabilizácie bezpečnostnej situácie v širšom regióne v dôsledku 18 mesiacov trvajúceho konfliktu v Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu