Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Razie vo Francúzsku: Našli materiál na nálože a zbrane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska polícia počas razií zameraných na odhalenie buniek islamistických radikálov objavila materiál na výrobu bombových náloží a zbraní. Podľa prokurátora Francoisa Molinsa sa polícia domnieva, že odhalila teroristickú sieť.

Skupina podozrivých zadržaných počas uplynulého víkendu by mala dnes predstúpiť pred súd v Paríži, informujú francúzske médiá. Molins uviedol, že polícia v garážach našla strelnú zbraň. revolver, vrecia s dusičnanom draselným a sírou, ako aj tlakovú nádobu.

Jedenásť podozrivých zadržali počas víkendu pri akciách v Štrasburgu, Cannes a v Parížskej oblasti. Pri jednej z nich v Štrasburgu policajti zastrelili 33-ročného trestaného drogového dílera, ktorý sa nedávno stal vyznavačom radikálneho islamu. Jeho odtlačky prstov sa našli na granáte, ktorý v septembri zasiahol židovský obchod na severoparížskom predmestí Sarcelles.

Prokurátor Molins dnes uviedol, že nariadil predĺžiť zadržaným vyšetrovaciu väzbu o ďalších 24 hodín. Vo vyhlásení pre médiá Molins uviedol: "Sme zjavne konfrontovaní s mimoriadne nebezpečnou teroristickou sieťou". Preto je podľa jeho názoru dôležité predĺžiť im väzbu.

Minister vnútra Manuel Valls a premiér Jean-Marc Ayrault sa v utorok nechali počuť, že odhalením tejto skupiny islamistov sa razie nekončia. Valls sa domnieva, že vo Francúzsku je niekoľko desiatok, možno stoviek ľudí schopných zorganizovať sa tak ako členovia odhalenej teroristickej bunky. Tá pozostávala výlučne z Francúzov, vo veku okolo 20 rokov, pričom niektorí už mali záznam v registri trestov.

Podľa zdroja z prokuratúry zadržaných by mohli obviniť zo spolčovania s cieľom spáchať teroristický čin, za čo by im mohlo hroziť desať rokov väzenia.    

Polícia aj dnes pokračuje v prehliadke podzemného parkoviska jedného z domov na parížskom predmestí Torcy. Bytový dom sa nachádza len 30 minút od židovského obchodu s kóšer potravinami na predmestí Sarcelles, ktorý sa 19. septembra stal terčom granátového útoku. Práve tento útok spustil v celom Francúzsku policajné razie proti predpokladaným teroristickým bunkám a podozrivým islamistom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu