Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ruská opozícia usporiadala v Moskve masový protest proti Putinovi

Antiputinovský protest Zobraziť galériu (4)
Antiputinovský protest (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Desaťtisíce ľudí dnes pochodovali centrom ruskej metropoly Moskva počas prvého veľkého protestu proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi za posledné tri mesiace - je to znak sily opozície, hoci Kremeľ sa snaží svojich odporcov umlčať.

Ľavičiari, liberáli a nacionalisti protestovali spoločne so študentmi, učiteľmi, homosexuálnymi aktivistami a ďalšími spoluobčanmi na trojprúdových bulvároch Moskvy. Skandovali heslá ako "Rusko bez Putina!" a "My sme vláda!"

Protest prebiehal pokojne, pričom približne 7000 policajtov strážilo trasu pochodu a nad hlavami prelietaval policajný vrtuľník.

Masová demonštrácia ukázala nálady opozície, ktorá je stále silná, napriek snahe vlády zničiť protestné hnutie. To sa začalo minulú zimu, keď vyšlo do ulíc vyše 100.000 ľudí, a potom nasledovala séria nových reštriktívnych zákonov, zatýkania a výsluchov aktivistov. V auguste udelil súd dvojročný trest odňatia slobody trom členkám punkovej skupiny Pussy Riot za zaspievanie protiputinovskej skladby v moskovskej hlavnej katedrále. Niektorí aktivisti dnes niesli veľké balóny s nakreslenými kuklami, ktoré sú typickým symbolom dievčenskej hudobnej kapely.

Dnešné zhromaždenie, ktorému úrady udelili potrebné povolenie, bolo podľa odhadov rovnako veľké ako posledný masový protest v júni. Ten tiež pritiahol desaťtisíce protestujúcich ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu