Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na cenu Európskeho parlamentu nominovali Pussy Riot, Rusi zúria

Členky skupiny Pussy Riot
Členky skupiny Pussy Riot (Zdroj: SITA)

MOSKVA/BRUSEL - Európsky parlament dnes oficiálne nominoval na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia medzi inými aj ruskú punkovú skupinu Pussy Riot. Ruské ministerstvo zahraničia ho za to obvinilo zo zasahovania do ruských domácich záležitostí.

Cena, pomenovaná po sovietskom vedcovi a disidentovi, sa od roku 1988 každoročne udeľuje osobnostiam pôsobicima v oblasti ľudských práv a slobody. "Iniciatívu skupiny europoslancov (ktorí Pussy Riot navrhli) si nemôžeme vykladať inak, než ako grobiánsky pokus miešať sa do činnosti našej vlády. Je to snaha spochybniť rozhodnutie súdu, ktorý rozhodol podľa platného trestného poriadku," povedal dnes splnomocnenec ruského ministerstva zahraničia pre ľudské práva Konstantin Dolgov ruskej agentúre Interfax.

Dievčenské punková skupina Pussy Riot tento rok vo februári krátko pred prezidentskými voľbami zaspievala v chráme Krista Spasiteľa "punkovú modlitbu" nazvanú Bohorodička, vyžeň Putina namierenú proti súčasnému prezidentovi. Súd tri členky skupiny doteraz neprávoplatným rozsudkom poslal na dva roky do väzenia "za výtržnosť motivovanú náboženským motívom". Verdikt kritizoval rad západných štátov a tiež organizácie obhajujúce ľudské práva.

Europoslanci tento rok na Sacharovovu cenu nominovali aj väzneného predného bieloruského disidenta Aleša Bjaljackého a Josepha Francisa, právnika a zakladateľa organizácie pomáhajúcej obetiam pakistanských zákonov stíhajúcich rúhanie, za ktoré v krajine hrozí aj trest smrti. Ďalšími navrhovanými na ocenenie sú traja väznení rwanďania, ktorí sa konflikt v krajine snažili riešiť mierovou cestou, a dvojica z Iránu: advokátka Nasrín Sotudíová, odsúdená na 11 rokov väzenia za protivládne aktivity, a "opozičný" filmár Džafara Panahi.

Cenu v minulých rokoch dostal rad známych osobností z postkomunistických štátov, okrem iného v roku 1989 jeden z predstaviteľov Pražskej jari 1968 Alexander Dubček.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu