Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Silné otrasy v Kostarike si vyžiadali najmenej jednu obeť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SAN JOSÉ - Zemetrasenie s magnitúdou 7,6, ktoré v stredu zasiahlo tichomorské pobrežie Kostariky, po sebe zanechalo najmenej jedného mŕtveho a približne 20 zranených. Informovali o tom oficiálne zdroje v krajine, kde otrasy spôsobili najmä dlhotrvajúce výpadky v dodávkach elektriny a vody. Najhoršie postihnutá je pobrežná provincia Guanacaste, ktorá hlási popadané stromy, poškodené strechy budov a trhlinami narušené cesty. Zemetrasenie však pocítilo aj 150 kilometrov vzdialené mesto San José, kde vystrašení ľudia vybiehali na ulice.

Hovorca kostarického Červeného kríža Adolfo Saenz pôvodne informoval o dvoch smrteľných prípadoch v meste Filadelfia ležiaceho neďaleko epicentra, pričom malo ísť o ženu a muža, ktorí zomreli na infarkt. Podľa neskorších informácií je však jedinou obeťou žena (55). Kostarická prezidentka Laura Chinchillová medzitým vyhlásila, že škody spôsobené zemetrasením nie sú veľké a "najdôležitejšie je zachovať pokoj".

Podľa údajov Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS) stredajšie otrasy nastali o 8:42 miestneho času (16:42 SELČ), 10 kilometrov severovýchodne od kostarického mesta Hojancha. Išlo pritom o najsilnejšie zemetrasenie v Kostarike od roku 1991, keď v krajine zahynulo 47 ľudí. Tichomorské centrum varovania pred tsunami vydalo výstrahu pre západné pobrežie Kostariky, Nikaraguy a Panamy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu