Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Havaj zasiahli malé cunami, varovanie pred ďalšími zrušili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Zemetrasenie pri západnom pobreží Kanady vyvolalo vlny cunami, ktoré dnes dorazili na Havajské ostrovy. Úrady neinformovali o zranených osobách, či materiálnych škodách.

Prvé vlny, ktoré zasiahli Havaj, boli menšie ako sa očakávalo, uviedlo Tichomorské centrum varovania pred cunami. Predpokladali sa vlny do dvoch metrov a tisíce ľudí sa stiahli z pobrežných oblastí.

"Očakávame ďalšie vlny, čo môže trvať hodiny," uviedol hovorca centra Victor Sardina pre agentúru DPA. Dodal, že na pobreží severnej Kalifornie a južného Oregonu zaznamenali 67-centimetrové vlny. Obyvateľov Havaja úrady vyzvali, aby sa evakuovali z pobrežných oblastí do vnútrozemia, čo sa aj za zvukov sirén začalo diať. Spôsobilo to dopravný chaos v hlavnom meste Honolulu.

Starosta mesta Peter Carlisle označil situáciu za "veľmi, veľmi nebezpečnú" a vyzval obyvateľov, aby opustili svoje autá, našli nejakú budovu a vyšli na najvyššie poschodia. "Nie je to len jedna vlna, ale séria vĺn," uviedol Gerard Fryer, geofyzik z Tichomorského centra varovania pred cunami.

Varovanie pred vlnami cunami na Havaji znížili dnes na výstrahu, oznámilo Tichomorské centrum pre varovanie pred cunami. Príkazy na evakuáciu pobrežných oblastí, ktoré v noci nadnes dostalo najmenej 100.000 ľudí, zrušili. Mali sa presunúť do vyššie položených častí ostrovov. Prvé vlny cunami však neboli také veľké, ako sa očakávalo. Podľa prvých informácii nenapáchali žiadne škody, informovala agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu