Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Silné zemetrasenie v Číne si vyžiadalo najmenej 43 obetí, desaťtisíce bez domova

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Najmenej 43 ľudí dnes zahynulo a ďalších 150 bolo zranených pri zemetrasení o sile 5,7 stupňa Richterovej škály, ktoré postihlo oblasť juhozápadnej Číny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálnu tlačovú agentúru Nová Čína.

Otrasy zasiahli oblasť na hranici medzi provinciami Jün-nan a Kuej-čou pred poludním miestneho času (v ranných hodinách SELČ). Po prvom silnom otrase nasledovalo niekoľko následných, ktoré vyvolali paniku a prinútili obyvateľov utekať von z budov. Poškodených či zničených bolo viac než 20 tisíc domov. Vyše 100 tisíc obyvateľov muselo opustiť svoje domovy.

Otrasy zasiahli hornatý región na hranici medzi provinciami Jün-nan a Kuej-čou v 11:19 miestneho času (5:19 SELČ). Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo asi 15 kilometrov od mesta Ji-liang v provincii Jün-nan a otrasy vychádzali z hĺbky 9,8 kilometra.

Prvý silný otras sprevádzalo 16 následných, ktoré vyvolali paniku a prinútili obyvateľov utekať von z budov. Najsilnejší z následných otrasov nastal asi hodinu po prvom otrase a dosiahol 5,6 stupňa Richterovej škály. "Kráčal som po ulici, keď som zrazu pocítil, že sa mi chveje pôda pod nohami. Ľudia začali s krikom vybiehať z budov," opísal situáciu jeden zo svedkov na čínskom mikroblogu Weibo.

V máji 2008 postihlo čínsku provinciu S'-čchuan silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo takmer 70.000 mŕtvych a 18.000 nezvestných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu