Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Súd potvrdil rozsudky pre 20 lídrov protivládnych protestov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUBAJ - Bahrajnský civilný súd potvrdil dnes tresty odňatia slobody pre 20 vodcov vlaňajších protivládnych protestov, oznámili miestne úrady. Rozhodnutie môže zvýšiť politické napätie v ostrovnom štáte v Perzskom zálive a zrejme vyvolá kritiku medzinárodných skupín pre ľudské práva, konštatovali svetové agentúry.

V Bahrajnskom kráľovstve, kde sídli piata flotila USA, dochádza už takmer 19 mesiacov k neustálym nepokojom medzi sunnitským vedením krajiny a šiitskými protestujúcimi, ktorí žiadajú väčšie politické práva. Vojenský súd vlani poslal do väzenia 20 opozičných predstaviteľov, ôsmich z nich na doživotie. Hoci im schválili žiadosť o nový proces, zoznam obvinení z protištátnych činov sa takmer nezmenil, uviedli obhajcovia, podľa ktorých sa môžu ešte odvolať.

K odsúdeným na doživotie patria aktivista za ľudské práva Abdalhádí Chawádža, ktorý tento rok na protest držal 110 dní hladovku, a opozičný líder Hasan Mušajma, ktorý vyzval na premenu monarchie na republiku. Sunnitský opozičný líder Ibráhím Šaríf si odpykáva päťročný trest. Siedmich aktivistov odsúdili v neprítomnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu