Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Sýrsky premiér ušiel do Jordánska, pridal sa k opozícii

Riád Hidžáb
Riád Hidžáb (Zdroj: washingtonpost.com)

BEJRÚT - Sýrsky premiér Riád Hidžáb sa v pondelok pridal k opozícii a utiekol zo Sýrie do Jordánska. Pre TV stanicu al-Džazíra to potvrdil jeho hovorca ako aj zdroj z jordánskej vlády. Ide zatiaľ o najvyššie postaveného predstaviteľa, ktorý opustil režim prezidenta Baššára al-Asada.

Sýrska štátna televízia vzápätí informovala, že Hidžáb bol odvolaný z funkcie, ktorú bude dočasne zastávať vicepremiér Umar Ghalavandží. Podľa sýrskej opozície utiekli s premiérom aj dvaja ministri a traja vysokí predstavitelia armády. "Hidžáb je v Jordánsku aj s rodinou," povedal jordánsky zdroj.

"Oznamujem, že odchádzam od vraždiaceho a teroristického režimu a pridávam sa k revolúcii za slobodu a česť. Oddnes som vojakom požehnanej revolúcie," uviedol Hidžáb vo vyhlásení, ktoré prečítal jeho hovorca Muhammad al-Utrí. Premiér podľa vlastných slov opustil sýrsky režim na protest proti genocíde, ktorú uskutočňuje proti vlastným ľuďom.

"Sýria sa nachádza v čase vojnových zločinov, genocídy a masakrov proti neozbrojenému obyvateľstvu,"
napísal vo vyhlásení. Svoj útek z krajiny údajne pripravoval niekoľko mesiacov, pričom pomoc mu poskytli protivládni povstalci. Al-Asad bývalého ministra poľnohospodárstva Hidžába vymenoval na post predsedu vlády len v júni po parlamentných voľbách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu