Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Útočili na arabských lídrov: Atentáty počas prísne stráženého summitu!

Arabskí lídri pri otvorení summitu v Bagdade Zobraziť galériu (2)
Arabskí lídri pri otvorení summitu v Bagdade (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Dva výbuchy bolo dnes počuť v centre Bagdadu v čase, kedy sa tam začal dlho očakávaný summit Ligy arabských štátov (LAŠ). Na okraji prísne stráženej opevnenej Zelenej zóny, kde rokujú účastníci summitu, vybuchli rakety alebo granáty, informovala agentúra Reuters.

Iracký spravodajský zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, povedal, že pri iránskej ambasáde, zvonka Zelenej zóny, explodoval granát. O príčine druhej explózie nie je zatiaľ nič známe. 

V bagdadskom paláci, ktorý kedysi využíval zvrhnutý diktátor Saddám Husajn, sa dnes na summite LAŠ zišlo podľa rozličných zdrojov iba deväť či 10 hláv štátov či vlád z 22 členských krajín LAŠ. Irak dúfal, že summit predznamená jeho návrat do arabskej náruče po dvoch desaťročiach v izolácii. Šesť arabských krajín Perzského zálivu, ktoré sú spojencami USA, zastupuje na summite jediný vládca - kuvajtský emir.

Neprítomnosť predstaviteľov ostatných arabských krajín Zálivu odráža napätie medzi sunnitmi a šiitmi v oblasti po minuloročnej Arabskej jari. Napätie vyvolalo najmä povstanie v Sýrii, kde sunnitskej väčšine vládnu šiiti a v Bahrajnu, kde šiitskej väčšine vládnu sunniti.

Bagdadský jednodňový summit je prvou panarabskou schôdzkou v Iraku od mája 1990. Koná sa v opevnenej Zelenej zóne Bagdadu, kde boli na odvrátenie prípadných útokov rozmiestnené početné vojenské a bezpečnostné sily.

Očakáva sa, že záverečné komuniké summitu vyjadrí podporu diplomatickej misii osobitného vyslanca OSN a LAŠ Kofiho Annana. Podľa správ médií komuniké tiež vyzve sýrsku vládu a opozíciu, aby nadviazali seriózny národný dialóg.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu