Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mladú poetku odsúdili za zomiešňovanie monarchie

Protivládne protesty v Bahrajne
Protivládne protesty v Bahrajne (Zdroj: SITA)

MANÁMA - V Bahrajne dnes odsúdili na rok väzenia mladú šiitskú poetku Aját Kurmúziovú (20) za účasť na zakázaných demonštráciách a podnecovanie proti kráľovskej rodine štátu v Perzskom zálive. Oznámila to agentúra Reuters.

 Kurmúziovú zatkli po tom, čo recitovala báseň, v ktorej si robila žarty z bahrajnského kráľa a žiadala jeho odstúpenie. Bahrajn bol vo februári a marci dejiskom protivládnych protestov šiitskej väčšiny. Kráľovská rodina patrí k sunnitskej vetve islamu.

Príbuzný Kurmúziovej rozsudok potvrdil a dodal, že rodina sa obáva o jej bezpečnosť vo väzení. Bahrajn je spojencom USA a v krajine sídli Piata flotila amerického námorníctva. Vláda obvinila šiitský Irán, že demonštrantov zmanipuloval a v marci požiadala sunnitskú Saudskú Arábiu o vyslanie vojakov, ktorí demonštrácie potlačili.

Kurmúziová je jednou zo štyroch stoviek zadržaných, väčšinou šiitov, ktorých podľa opozície súdia za účasť na protestoch. Asi 50 už dostalo rôzne tresty - od krátkeho väzenia po trest smrti, dodala opozičná skupina Vifák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu