Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Turecko mobilizuje: Na hranicu so Sýriou poslalo rakety zem-vzduch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK/ISTANBUL - Sýrski povstalci v nedeľu po bojoch s jednotkami vlády prezidenta Bašára Asada obsadili tretí hraničný priechod s Tureckom. V súvislosti s vývojom situácie sa Turecko rozhodlo k hraniciam presunúť ďalšie posily. Tentokrát ide o celý vlakový konvoj s niekoľkými batériami rakiet zem-vzduch.

"Slobodná sýrska armáda prevzala kontrolu nad priechodom Báb as-Salám, avšak Asadove sily bombardujú z diaľky naše pozície," uviedol hovorca opozičnej skupiny Vyššia rada revolučného vedenia.

Povstalci v posledných dňoch ovládli sýrsku stranu dvoch ďalších hraničných priechodov s Tureckom. Podľa irackých predstaviteľov sa však Asadovej armáde podarilo opätovne dobyť jeden z dvoch priechodov obsadených povstalcami na hranici s Irakom.

Turecký predstaviteľ na hranici potvrdil, že priechod Báb as-Salám severne od mesta Aleppo je v rukách povstalcov.

Podľa tlačovej agentúry Anatolia poslalo Turecko do Mardinu na juhovýchode krajiny vlakový konvoj s armádnou technikou, ktorá bude rozmiestnená do jednotiek pozdĺž hranice. Televízne zábery ukázali, že najmenej päť vozidiel v konvoji nieslo rakety protivzdušnej obrany.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan varoval minulý mesiac po zostrelení vojenského lietadla sýrskou stranou, že Sýria je teraz považovaná za "jasné a bezprostredné nebezpečenstvo".

Sýria zase obvinila Turecko z ukrývania povstalcov, cvičenia militantov a dodávania zbraní povstalcom počas konfliktu, ktorý prepukol v marci 2011 a odvtedy pri ňom vyhaslo najmenej 19 000 ľudských životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu