Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

EÚ vyzvala sýrsku vládu: Okamžite zastavte násilie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia dnes vyzvala sýrsku vládu, aby okamžite zabezpečila zastavenie vojenských zásahov, ktoré majú na svedomí životy civilného obyvateľstva a aby stiahla svoje jednotky z obkľúčených miest. To sú hlavné výzvy Rady EÚ pre zahraničné záležitosti, ktorá dnes zasadá v Bruseli.

Európski diplomati ostrými slovami odsúdili bezprecedentný nárast násilia zo strany vládnuceho režimu, vrátane používania ťažkého delostrelectva v zónach s civilným obyvateľstvom. Rada EÚ upozornila Damask, že tieto kroky vážne porušujú záväzky dané v rámci šesťbodového mierového plánu, ktorý dohodol špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Kofi Annan a tiež rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN číslo 2042 a 2043.

"Medzinárodné humanitárne právo musí byť dodržiavané všetkými. EÚ je znepokojená najnovším zintenzívnením násilia, vrátane bojov v Damasku, čo je potvrdením urgentnej potreby politických zmien, ktoré by uspokojili demokratické túžby sýrskeho ľudu a znamenali návrat stability v Sýrii," uvádza sa v dokumente, ktorý Rada poskytla médiám. Diplomati v ňom zdôraznili, že EÚ zostáva prívržencom sýrskej suverenity, národnej jednoty a územnej celistvosti Sýrie.

V súvislosti v poradí už so sedemnástym kolom sankcií voči sýrskemu režimu, ktoré je zamerané na posilnenie zbrojného embarga, diplomati EÚ spresnili, že aj naďalej budú žiadať od medzinárodného spoločenstva, aby skoordinovalo svoje úsilie v zmysle sprísnenia sankcií proti vláde v Damasku a jej prívržencov.

EÚ zároveň vyzvala všetkých Sýrčanov, aby sa dištancovali od vládnej politiky násilia a uľahčili tak možnosť demokratického prerodu krajiny. Diplomati v tejto súvislosti privítali najnovšiu sériu dezercií vysokých vojenských predstaviteľov, ktorí donedávna ešte podporovali režim prezidenta Bašára Asada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu