Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neľútostná Sýria: Vojaci nútili matku vybrať si, ktoré dieťa zastrelia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATAMAN - Pri konflikte v Sýrii zahynulo podľa neoficiálnych zdrojov už 19-tisíc ľudí a boje si každý deň vyžiadajú ďalšie stovky obetí. Pred útrapami besnenia nie je uchránené ani civilné obyvateľstvo. Polovojenské jednotky prezidenta Asada najnovšie vyčíňali na juhu krajiny v blízkosti mesta Dera, kde matky donútili vybrať si, ktoré z ich detí popravia.

Vojaci do Atamanu prišli v piatich autobusoch. Cez amplióny oznámili dedinčanom, ktorí boli schovaní v pivniciach, že budú strieľať do detí, ak sa povstalci nevzdajú.

Študent práva Shadi al-Hari (21) stál vonku so svojou tetou a jej dvoma deťmi - Omarom (16) a Shadim (5), keď k nim prišiel vojak. Chytil chlapca a spýtal sa, ktorého má popraviť. Keď matka neodpovedala, popravil dospievajúceho syna. "Strelil ho do hlavy. Teta sa zrútila na zem a upadla do bezvedomia," rozpráva študent.

Vojaci popravili celkovo dvadsať neozbrojených mužov vo veku dvadsať až tridsať rokov, pretože sa domnievali, že pomáhajú rebelom v Damasku. "Niektorí boli len v pyžamách. Niekto mal zlomené nohy alebo chýbajúce prsty. Všetci skočili prešpikovaní guľkami alebo ubodaní vlastnými nožmi. Niektorí mali v tele až 18 nábojov," rozpráva očitý svedok.

Európski diplomati ostrými slovami odsúdili bezprecedentný nárast násilia zo strany vládnuceho režimu, vrátane používania ťažkého delostrelectva v zónach s civilným obyvateľstvom. Rada EÚ upozornila Damask, že tieto kroky vážne porušujú záväzky dané v rámci šesťbodového mierového plánu, ktorý dohodol špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Kofi Annan a tiež rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN číslo 2042 a 2043.

"Medzinárodné humanitárne právo musí byť dodržiavané všetkými. EÚ je znepokojená najnovším zintenzívnením násilia, vrátane bojov v Damasku, čo je potvrdením urgentnej potreby politických zmien, ktoré by uspokojili demokratické túžby sýrskeho ľudu a znamenali návrat stability v Sýrii," uvádza sa v dokumente, ktorý Rada poskytla médiám. Diplomati v ňom zdôraznili, že EÚ zostáva prívržencom sýrskej suverenity, národnej jednoty a územnej celistvosti Sýrie.

V súvislosti v poradí už so sedemnástym kolom sankcií voči sýrskemu režimu, ktoré je zamerané na posilnenie zbrojného embarga, diplomati EÚ spresnili, že aj naďalej budú žiadať od medzinárodného spoločenstva, aby skoordinovalo svoje úsilie v zmysle sprísnenia sankcií proti vláde v Damasku a jej prívržencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu