Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Za bombovým útokom v Burgase by mal byť bývalý väzeň z Guantánama!

Tento človek pravdepodobne stojí za útokom v Burgase
Tento človek pravdepodobne stojí za útokom v Burgase (Zdroj: SITA)

SOFIA - Páchateľom stredajšieho bombového útoku na autobus s izraelskými turistami bol muž alžírsko-švédskeho pôvodu, ktorého dva roky zadržiavali v americkom väzení na Guantáname. Informácie o identite samovražedného útočníka z letiska v bulharskom letovisku Burgas priniesli vo štvrtok tamojšie médiá.

Podľa nich ide o 33-ročného islamistu Mehdího Gízalího, ktorého v roku 2001 zadržali v Pakistane a previezli do zariadenia USA v kubánskom zálive. Po dvoch rokoch ho poslali do Švédska a v roku 2009 ho opätovne zadržali na pakistansko-afganskych hraniciach. Zábery bezpečnostných kamier na letisku v čiernomorskom rezorte zachytili, ako sa Gízalí v letiskovej hale túlal približne hodinu a po prílete stroja z Tel Avivu sa vybral k autobusu, do ktorého izraelskí turisti práve nasadali.

Išlo o belocha s dlhými svetlými vlasmi alebo parochňou, ktorý mal na sebe modré tričko, šortky, biele tenisky, bejzbalovú čiapku a slnečné okuliare. Po areáli sa prechádzal s rozmerným batohom a taškou na prenosný počítač. Pri sebe mal falošný vodičský preukaz amerického štátu Michigan. Po odpálení jeho bomby zomrelo päť občanov Izraela, bulharský vodič a páchateľ. K útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina, izraelský minister obrany Ehud Barak však v rozhovore pre armádny rozhlas vyjadril názor, že za ním stojí libanonská militantná organizácia Hizballáh podporovaná Iránom. Ten to rázne poprel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu