Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tisíce mŕtvych v Sýrii: Manželka prezidenta rozhadzuje peniaze na toto!

Asma Asadová
Asma Asadová (Zdroj: SITA)

RIJÁD - Ani pokračujúce boje a hospodárske sankcie nebránia sýrskej prvej dáme v nákupnej vášni. Len za nábytok do renovovanej prezidentskej letnej rezidencie v Latákíji zaplatila Asma Asadová britskému obchodu DN Designs podľa odhadu denníka The Telegraph vyše 440-tisíc dolárov (zhruba 360-tisíc eur).

Ako vyplýva z elektronickej pošty zachytenej a publikovanej serverom Wikileaks šlo celkom o 130 kusov nábytku a bytových doplnkov.

E-mail obsahujúci zoznam položiek objednaných manželkou sýrskeho prezidenta Asada u nábytkárskej firmy v londýnskej Chelsea je podľa kópie, ktorú má k dispozícii spravodajská stanica Al-Arabíja, datovaný 2. marca a poslaný z internetovej adresy ministra pre prezidentské záležitosti Mansúra Azzáma. Tú používala prezidentova manželka pre svoje internetové objednávky, ktoré podpisovala "aaa" (Asma Achrásová Asadová).

Prvá zákazka londýnskej firme urobená v septembri minulého roka obsahovala napríklad päť lustrov za 15 000 dolárov a 11 divánov za 33 000 dolárov. V ďalšom e-maile prezidentova manželka objednala okrúhly stôl do jedálne za 16 000 dolárov a vešiak na šaty za 5 000 dolárov.

Nechýba ani špeciálna objednávka posteľného a bytového textilu pre dve spálne, izbu pre hostí, obývaciu izbu, jedáleň a šatňu. Asadová dostala niekoľko e-mailov so zobrazením ponúkaných položiek.

Server Wikileaks doteraz zachytil celkom 2 435 899 "sýrskych" e-mailov datovaných od polovice roku 2006 do tohtoročného marca. Napísané boli v rôznych jazykoch, z toho 400 000 v arabčine a 68 000 v perzštine. Wikileaks ich začal zverejňovať na pokračovanie - správy obsahujú osobné informácie, fotografie a videá, ktoré si prezident Bašar Asad vymieňal s manželkou a poradcami. Zatiaľ posledné zverejnené e-maily sa týkajú práve internetových nákupov Asmy Asadovej.

Mnohé z nich odhaľujú jej posadnutosť nakupovaním, najmä cez internet, kedy môže skryť svoju pravú totožnosť. Alia Kajalíová bolo jedno z mien, pod ktorým manželka sýrskeho prezidenta nakupovala šperky, ručne vyrábaný nábytok a topánky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu