Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Marine Le Pen sa nevie zmieriť s porážkou vo voľbách

Marine Le Pen
Marine Le Pen (Zdroj: SITA)

PARÍŽ/BRUSEL - Predsedníčka francúzskej ultrapravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Pen žiada prerátanie hlasov po tom, ako neuspela v dnešnom druhom kole parlamentných volieb za volebný obvod Hénin-Beaumont. Namiesto nej pôjde do Národného zhromaždenia kandidát socialistov.

V prvom kole parlamentných volieb z 10. júna získala Le Pen jasnú väčšinu vo volebnom obvode na severe Francúzska v regióne Nord-Pas-de-Calais, keď dostala 42,26 percenta hlasov. Kandidát Socialistickej strany (PS) Philippe Kemel bol pred týždňom na druhom mieste so ziskom 23,5 percenta hlasov a vodca Ľavicového frontu Jean-Luc Mélenchon obsadil tretie miesto so ziskom 21,5 percenta.

Po dnešnom druhom kole volieb sa situácia otočila, keď podľa prvých čiastkových výsledkov je celkovým víťazom v tomto obvode socialista Kemel.

Rozdiel je podľa televíznej stanice France 2, ktorá citovala Le Penovej blízkych spolupracovníkov, iba niekoľko stoviek hlasov. Líderka FN po uzatvorení volebných miestností požiadala o prerátanie hlasov, uviedol v tejto súvislosti portál belgického denníka La Derniere Heure s odvolaním sa na televíznu stanicu France 2.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu