Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Le Penová: EÚ dopadne ako Sovietsky zväz, čaká ju rozpad

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA)

VIEDEŃ - Líderka francúzskeho nacionalistického Národného frontu Marine Le Penová si želá rozpad Európskej únie a vytvorenie novej "Európy národov".

Populárna politička, ktorá v nedávnych prezidentských voľbách skončila na treťom mieste hneď za vtedajším šéfom Elyzejského paláca Nicolasom Sarkozym, to povedala v rozhovore pre rakúsky denník Kurier. EÚ pritom prirovnala k Sovietskemu zväzu, ktorý takisto neskôr zanikol.

"Sovietsky zväz nebolo možné zreformovať. Myslím, že systém sa musí rozpadnúť a musí vzniknúť nový," vyhlásila Le Penová v narážke na európsku dvadsaťsedmičku. "EÚ sa rozpadne spoločne s eurom," zdôvodnila svoje úvahy. Starý kontinent by sa podľa nej mal radšej sústrediť na "spoluprácu medzi národmi" a nie vytváranie federalistického systému.

Le Penová je v súčasnosti jednou z najpopulárnejších politikov vo Francúzsku. V prvom kole aprílových prezidentských volieb získala až 18-percentnú podporu, čo sa nepodarilo ani jej otcovi Jeanovi Mariemu Le Penovi, po ktorom prebrala predsedníctvo v Národnom fronte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu