Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandál: V Maďarsku pomenovali park podľa fašistického diktátora Horthyho!

Pomník Miklósa Horthy
Pomník Miklósa Horthy (Zdroj: mandiner.hu)

BUDAPEŠŤ - Rozhodnutie pomenovať hlavné námestie maďarského mesta podľa bývalého maďarského vodcu Miklósa Horthyho, ktorý vládol v rokoch 1920 až 1944 a bol spojencom Adolfa Hitlera, vyvoláva emócie a podľa niektorých komentátorov svedčí o vzostupe extrémne pravicového nacionalizmu v krajine. Píše o tom agentúra AFP.

Park mesta Gyömrö s 15.000 obyvateľmi, ktoré leží 30 kilometrov severovýchodne od Budapešti, bol minulý týždeň pomenovaný podľa Miklósa Horthyho (1868-1957).
   
"Image admirála Horthyho zdeformovali komunisti a ľavičiarska propaganda," uvádza zástupca starostu Gyömrö Attila Mezey. Tvrdí, že je prekvapený polemikou, ktorú rozhodnutie radnice vyvolalo.
   
Sympatizanti bývalého regenta maďarského kráľovstva vidia v tom, že po ňom bol park pomenovaný, len skromné ​​uznanie vodcu, s ktorým dejiny nespravodlivo naložili.
   
Iní sa domnievajú, že Miklós Horthy, ktorý začiatkom roku 1941 Maďarsko začlenil do osi Rím-Berlín-Tokio, zodpovedá za smrť tisícov Maďarov židovského pôvodu, proti ktorým boli vydané antisemitské zákony, a tiež Rómov.
   
V Gyömrö všetko začalo tým, že člen obecného zastupiteľstva z krajne pravicovej strany Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) vlani navrhol, aby sa hlavné námestie v Gyömrö znovu podľa Horthyho pomenovalo, ako tomu bolo v rokoch 1937-1945. Proti tomu sa však postavila miestna opozícia, a preto bolo rozhodnuté, že meno zmenia len polovicu námestia, a to park.
   
"Ide o cynický kompromis," rozčuľuje sa János Hallama, aktivista hnutia za ľudské práva v Gyömrö. "Je to akoby sa povedalo: jeho socha bude namiesto troch metrov vysoká len dva metre!"
   
"Nevieme, čo zástupcov mesta k takémuto rozhodnutiu viedlo, či to boli politické alebo ekonomické dôvody alebo extrémne pravicová ideológia," dodáva.
   
Rehabilitácia Horthyho v Maďarsku presahuje hranice mesta: v západomaďarskej obci Kereki bola nedávno vztýčená drevená socha niekdajšieho vodcu v životnej veľkosti a vo východomaďarskomm Debrecíne bola znovu umiestnená mramorová pamätná doska na stenu školy, ktorá bola v roku 1947 odstránená.
   
Začiatkom mája sa dvaja poslanci vládneho konzervatívneho Zväzu mladých demokratov (Fidesz) maďarského premiéra Viktora Orbána zúčastnili plesu usporiadaného k získaniu potrebných prostriedkov k vztýčeniu sochy Miklósa Horthyho v Budapešti.
   
Ľavicová opozícia a tlač obviňujú vládu, že ustupuje voličom Jobbiku pred voľbami, ktoré sa majú konať za dva roky.
   
"Ide o renesanciu Horthyho, stal sa módnym. Myslím, že sa ho nielen členovia Jobbiku, ale aj členovia vlády snažia rehabilitovať," vyhlásila Agnes Vadaiová, členka demokratickej koalície, nové strany bývalého socialistického premiéra Ferenca Gyurcsánya, pri nedávnej diskusii v parlamente.
   
Horthy je podľa jeho zástancov tým, kto vrátil hrdosť zemi rozbitej v roku 1920 v dôsledku Trianonskej zmluvy a preukázal vlastenectvo po krvavých stretoch za Maďarskej republiky rád (v roku 1919), ktorú podporoval Sovietsky zväz.
   
Snažil sa podľa nich chrániť maďarských Židov, zabránil nemeckej okupácii krajiny a snažil sa, hoci márne, dosiahnuť dohodu so Spojencamii, bez ohľadu na svoju nenávisť voči ZSSR.
   
Horthy potom stratil dôveru Adolfa Hitlera, v roku 1944 bol odstavený od moci a nakoniec sa uchýlil do Estorile v Portugalsku, kde zomrel vo veku 89 rokov. Nikdy nebol súdený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu