Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Dáma severu: V Anglicku vyrástla megažena dlhá 400 metrov!

Letecký záber na dokončené dielo Zobraziť galériu (2)
Letecký záber na dokončené dielo (Zdroj: hounslowchronicle.co.uk)

NEWCASTLE - Dva roky trvalo vytvorenie najväčšej ženy v Anglicku, ktorá meria takmer štyristo metrov. Dielo má na svedomí americký architekt Charles Jencks, ktorý chcel týmto spôsobom zatraktívniť tamojšiu oblasť pre turistov.

Najväčší umelo vytvorený ľudský obrazec je teda dielom človeka a nie mimozemšťanov, ako sa v mnohých prípadoch špekuluje o záhadných obrazcoch, ktoré sa objavujú v obilí.

Dáma severu: V Anglicku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: hounslowchronicle.co.uk)

Megažena dostala názov Northumberlandia, čiže Dáma severu. Nachádza sa v tesnej blízkosti jednej z najväčších povrchových uhoľných baní v Anglicku. Cieľom Jencksa bolo symbolicky upozorniť na zdevastované životné prostredie a taktiež na sever krajiny prilákať viac návštevníkov. Náklady na výstavbu sa vyšplhali na tri milióny libier (cca 3,8 milióna eur) a hradila ich miestna ťažobná spoločnosť.

Turistom je k dispozícii viac ako šesť kilometrov chodníkov, ale najmä unikátny výhľad na krajinu z výšky 35 metrov. Northumberlandiu uvítali aj obyvatelia mestečka Cramlington, v ktorého susedstve sa výtvor nachádza. Dúfajú, že sa týmto spôsobom konečne rozhýbe tamojší cestovný ruch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu