Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Antisemitský a protirómsky škandál v Maďarsku: Stojí za tým Jobbik?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Škandál vo vedeckej obci a medzi politikmi vyvolalo publikovanie "testu genetickej čistoty" v Maďarsku. Ako dnes informoval francúzsky denník Le Monde, dokument sa podobá na akýkoľvek doklad o zdravotnom vyšetrení. Na dokumente je záver: "Nijaká genetická stopa po židovských či rómskych predkoch".

V dokumente pod logom a názvom laboratória, Nagy Gén Diagnosztika, je uvedená presná charakteristika genetického vyšetrenia, dátum a miesto jeho vykonania. Klient, ktorého meno je zatreté, je poslanec za krajne pravicové maďarské hnutie Jobbik.

Faksimile o "teste genetickej čistoty", uverejnené v marci na internetovej stránke krajnej pravice, ktorá ho označila za "vznešený", vyvolalo škandál vo vedeckej obci a v radoch politikov v Maďarsku, uvádza Le Monde. V krajine, v ktorej krajná pravica je treťou najväčšou politickou silou a v kontexte krokov kabinetu Viktora Orbána vyvolala aféra ostré reakcie, pokračuje francúzsky denník.

Na laboratórium spustila miestna tlač hromy-blesky. V komuniké uverejnenom na svojej internetovej stránke predstavitelia Nagy Gén Diagnosztika konštatovali, že ich inštitúcia "odmieta akúkoľvek formu diskriminácie a nemá právo v tomto zmysle posudzovať nijakú motiváciu, pre ktorú jednotlivec požiada o test". "Z etických dôvodov sme nemohli odmietnuť vykonať test," stojí v stanovisku. Samotný riaditeľ laboratória dokonca hovoril o nedorozumení a nesprávnom interpretovaní vykonaného testu, pokračuje Le Monde.

Jobbik, ktorý sa v parlamentných voľbách 2010 dostal do zákonodarného zboru v Budapešti, kde obsadil 47 kresiel, nikdy neskrýval antisemitské a protirómske presvedčenie, dodal denník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu