Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

U nás bežné, v Indii trestné: Nový zákon zakazuje sex tínedžerom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DILLÍ - India zvýšila vekovú hranicu, od ktorej je v krajine povolený pohlavný styk - z 16 na 18 rokov. Novelizácia zákona, ktorú schválil parlament a už aj podpísala prezidentka krajiny Pratibha Pátilová, vyvolala v krajine búrlivé diskusie a kritiku.

Súdy sa začali obávať, že nastane zbytočná kriminalizácia mladistvých. Vláda, ktorá sprísnenie zákona navrhla, sa ale bráni tým, že sa snaží maloleté chrániť pred zneužívaním dospelými a pred detskou prostitúciou. "Nový zákon sa pravdepodobne stane nástrojom, ako teenagerov skôr prenasledovať, než ako ich chrániť," komentoval dnes novú normu denník The Times of India, ktorý vyzval parlament, aby ju prepracoval.

"Lipnutie na zlom zákone nezvyšuje autoritu štátu, ale naopak ju znižuje," dodal denník. List cituje vyjadrenie sudcu Virendera Bhat, podľa ktorého je nový zákon nedemokratický a spiatočnícky. Zároveň vyjadril obavy, že napríklad "otvorí stavidlá pre trestné stíhanie za trestné činy chlapcov, a to zo znásilnenia na základe sťažnosti rodičov dievčaťa bez ohľadu na to, či dievča s pohlavným stykom súhlasilo". Zdôvodnil to skutočným príkladom z minulého roka, kedy otec dievčiny (15) nahlásil jej zmiznutie. Objavená bola o niekoľko mesiacov v inej dedine, kde sa vydala za mladíka, do ktorého sa zamilovala. Jej manžel bol obvinený z jej únosu a znásilnenia, ale súd ho nakoniec oslobodil.

Novela zákona podstatne rozširuje pojem znásilnenia, ktorého obeťou odteraz môžu byť aj muži respektíve chlapci. Netýka sa už len ženského pohlavného orgánu, ale väčšiny telesných otvorov a zahŕňa akýkoľvek použitý predmet. Napríklad aj orálny sex u mladších ako 18 rokov považujú úrady automaticky za znásilnenie. Zákon ale nezohľadňuje, ako je tomu v európskych krajinách, napríklad to, keď je do dobrovoľného sexuálneho styku s maloletým zapletený vrstovník s vekovým rozdielom do troch rokov.

Sexuálne zneužívanie u dospelých má byť trestané až dvoma rokmi väzenia, v prípade, že je zneužívané dieťa, môže ísť násilník do väzenia na tri až päť rokov. Indická spoločnosť je v otázke ľudskej intimity ešte veľmi konzervatívna. V ostrom protiklade k ľuďom stredného a staršieho veku vystupuje ale terajšia indická mládež "odkojená" internetom, ktorej informovanosť v tejto oblasti vysoko prekračuje úroveň, ktorú dosahovali ich predchodcovia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu