Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Iránsky duchovný vyzval na popravu rappera žijúceho v Nemecku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TEHERÁN - Jeden z iránskych ajatolláhov vyniesol ortieľ smrti nad rapperom iránskeho pôvodu žijúceho v Nemecku, ktorý vraj vo svojej skladbe urazil desiateho proroka šiitských moslimov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Veľký ajatolláh Alí Safi Gholpajegání považuje pieseň rappera Sahin Nadžafího (31) za rúhanie, a preto svojím dekrétom vyzýva nielen šiitov, ale aj ostatných moslimov, aby tohto muža zabili a "navždy poslali do pekla". Naposledy podľa DPA ortieľ smrti vyniesol vo februári 1989 vtedajší iránsky náboženský vodca ajatolláh Chomejní nad britským spisovateľom Salman Rushdieom, autorom satanských veršov.

Rushdie potom žil pod policajnou ochranou. V roku 1998 iránsky minister zahraničia na pôde OSN oznámil, že Teherán nebude o život spisovateľa usilovať. Politický aktivista a rapper Sahin Nadžaf, ktorému sa niekedy hovorí iránsky Eminem, patril vo svojej krajine k hudobnému undergroundu. V roku 2005 odišiel do Nemecka. V Iráne si ľudia jeho pesničky a albumy kupujú buď na čiernom trhu, alebo je sťahujú z internetu. Hlavne kvôli textom kritickým voči islamu figuruje tento umelec už dlhšiu dobu na čiernej listine iránskeho režimu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu