Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po masovej poprave čaká Saudskú Arábiu pomsta: Iránsky vodca predpovedá boží trest, horela ambasáda

v Saudskej Arábii popravili 47 väzňov, medzi nimi bol aj duchovný vodca Zobraziť galériu (8)
v Saudskej Arábii popravili 47 väzňov, medzi nimi bol aj duchovný vodca (Zdroj: Foto: SITA)

RIJÁD - Iránske revolučné gardy (IRG) varovali vládnucu saudskoarabskú rodinu Saudov pred ostrou reakciou za popravu popredného šiitského duchovného Nimra an-Nimra.

"Rodinu Saudov čaká v blízkej budúcnosti krutá pomsta, ktorá spôsobí pád tohto proteroristického a protiislamského režimu," uviedli IRG vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Mehr. 

An-Nimr, najotvorenejší kritik vládnucej sunnitskej dynastie Saudov spomedzi tamojšej šiitskej minority, bol považovaný za vodcu mladších aktivistov, ktorí odmietali zlyhanie staršej komunity šiitov v boji za zrovnoprávnenie so sunnitmi. 

Po masovej poprave čaká
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Väčšina zo 47 popravených boli však sunniti usvedčení zo spáchania teroristických činov na území Saudskej Arábie pred desaťročím. Medzi popravenými boli štyria šiiti vrátane an-Nimra, ktorých Rijád uznal za vinných z účasti na zabití príslušníkov bezpečnostných síl, vyvolávania sektárskych konfliktov a odmietnutia poslušnosti voči vládcovi krajiny. 

Poprava, najmasovejšia za uplynulé desaťročia v tomto kráľovstve, sa uskutočnila v 12 mestách a štyroch väzniciach. Popravy boli vykonané popravnou čatou alebo sťatím hlavy. 

Po masovej poprave čaká
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Krok Rijádu pobúril šiitskú komunitu na Blízkom východe, ako aj medzinárodné spoločenstvo. Americká vláda vyjadrila znepokojnie, že poprava zmieneného duchovného môže vyprovokovať sektárske napätie, pričom vyzvala všetkých vodcov na Blízkom východe, aby zdvojnásobili úsilie a zabránili takémuto scenáru. 

"Opätovne vyzývame vládu Saudskej Arábie, aby rešpektovala a ochraňovala ľudské práva a zároveň zabezpečila spravodlivý, transparentný priebeh súdnych procesov vo všetkých prípadoch," uviedol vo vyhlásení hovorca rezortu zahraničných vecí Spojených štátov John Kirby. 

Po masovej poprave čaká
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Saudskoarabskú ambasádu v Teheráne napadli kvôli poprave duchovného

Skupina rozhnevaných Iráncov vtrhla v noci nadnes do budovy saudskoarabského veľvyslanectva v Teheráne a vypálila jej časť v reakcii na sobotňajšiu popravu významného šiitského duchovného Nimra an-Nimra známeho svojimi aktivitami voči sunnitskej vláde v Saudskej Arábii.

Po masovej poprave čaká
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Demonštranti sa podľa agentúry DPA po útoku na ambasádu dostali do potýčky s políciou, ktorá niekoľkých z nich zatkla. Bezpečnostné sily následne dostali situáciu pod kontrolu. Iránske ministerstvo zahraničných vecí v dôsledku incidentu dočasne zakázalo zhromažďovanie sa pred danou ambasádou, ako aj pred saudskoarabským konzulátom v meste Mašhad. 

Po masovej poprave čaká
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Saudská Arábia pobúrila šiitskú komunitu na Blízkom východe, ako aj medzinárodné spoločenstvo, keď spolu s an-Nimrom popravila v priebehu jedného dňa ďalších 46 ľudí, ktorých Rijád uznal za vinných z prijatia extrémistickej ideológie, terorizmu a smrti civilistov aj bezpečnostných činiteľov. 

Podľa saudskoarabských zdrojov boli medzi popravenými štyria šiiti. Na základe vznesených obžalôb sa predpokladá, že zvyšné osoby boli napojené na sunnitskú fundamentalistickú skupinu al-Káida. 

Po masovej poprave čaká
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Po masovej poprave čaká
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA)

An-Nimra (55) odsúdili v roku 2014 na trest smrti v súvislosti s obvineniami z vyvolávania sektárskych konfliktov a odmietnutia poslušnosti voči vládcovi krajiny. Irán, ako hlavný šiitský rival Saudskej Arábie v regióne, označil popravu za politicky a nábožensky motivovanú. 

Jemen ju považuje za zjavné porušenie ľudských práv. Ďalšia kritika tohto kroku Rijádu prišla z Pakistanu, Afganistanu, Libanonu a Indie, dopĺňa denník The Guardian. 

Po masovej poprave čaká
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Iránsky vodca prepovedá Rijádu boží trest za popravu duchovného

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí odsúdil dnes znova popravu šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii, pričom vyjadril presvedčenie, že tamojších politikov neminie "boží trest". Ajatolláh stojaci na čele iránskeho šiitského režimu totiž považuje tento čin za "politickú chybu", informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na vysielanie iránskej štátnej televízie.

"Nespravodlivé preliatie krvi tohto utláčaného mučeníka bezpochyby čoskoro ukáže svoje dôsledky a boží trest postihne saudskoarabských politikov," citovala televízia slová Chameneího. 

An-Nimra považovaného sa vodcu hnutia za zrovnoprávnenie šiitskej menšiny v Saudskej Arábii popravili v sobotu spolu s viac ako 40 ďalšími osobami usvedčenými z terorizmu.

Podľa Chameneího však nie je pravda, že by tento duchovný "navádzal ľudí na pripojenie sa k ozbrojenému hnutiu alebo sa podieľal na tajnom sprisahaní", ale iba "verejne vyjadroval kritiku na základe svojho náboženského zanietenia". 

Iránsky vodca v súvislosti s popravou Nimra odsúdil taktiež "mlčanie tých, ktorí tvrdia, že podporujú slobodu a demokraciu", čo bolo zrejme narážkou na nevýraznú reakciu zo strany západných vlád. 

Iránske revolučné gardy pred tým varovali vládnucu saudskoarabskú rodinu Saudov pred "krutou pomstou" za sobotňajšiu popravu, ktorej výsledkom bude "pád tohto proteroristického a protiislamského režimu". 

Prezident odsúdil popravu klerika i útok na ambasádu S. Arábie

Po iránskom najvyššom vodcovi Alím Chameneím odsúdil dnes popravu šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii aj iránsky prezident Hasan Rúhání, ktorý však zároveň skritizoval ako "neospravedlniteľný" následný útok rozhnevaného davu na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne. Podľa Rúhaního vyjadrení, ktoré cituje agentúra AP, dostalo iránske ministerstvo vnútra príkaz pozatýkať osoby zodpovedné za napadnutie veľvyslanectva a odovzdať ich súdom, aby "sa navždy skoncovalo s takýmito škaredými činmi". Aktérov útoku z noci nadnes pritom označil za "extrémistov".

Iránci protestujúci proti poprave an-Nimra vtrhli do budovy saudskoarabského veľvyslanectva v Teheráne, kde ničili zariadenie, zakladali požiare a rozhadzovali papiere zo strechy. Iránske orgány dnes oznámili, že v súvislosti s touto udalosťou zatkli 40 ľudí podozrivých z podielu na výtržnostiach.
 
Popravu saudskoarabského duchovného v uplynulých hodinách odsúdili aj ďalší zahraniční predstavitelia vrátane irackého ajatolláha Alího Sistáního a generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna. Členovia rodiny popraveného ohlásili zámer držať trojdňový smútok, pričom tvrdia, že im odmietli vydať jeho telo s odôvodnením, že je už pochované na utajenom mieste. Poprava an-Nimra vyvolala pobúrenie v šiitských komunitách na celom Blízkom východe a sú preto obavy, že verejný pohreb by viedol k nepokojom.

Viac o téme: Saudská ArábiaRijádIRG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu