Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pochod proti Putinovi sa vyhrotil: Opoziční lídri sú zatknutí!

Pohotovostné jednotky a asi 8000 policajtov dozerali nad poriadkom Zobraziť galériu (7)
Pohotovostné jednotky a asi 8000 policajtov dozerali nad poriadkom

MOSKVA - Okolo 20.000 demonštrantov sa dnes zišlo v Moskve aby pochodom protestovali proti návratu Vladimíra Putina do Kremľa. Úrady síce povolili zhromaždenie, ale s účasťou maximálne 5000 ľudí, za prekročenie limitu hrozí pokuta. A nielen to.

 

Ako oznámila rozhlasová stanica Kommersant FM s odvolaním sa na usporiadateľov, pôvodne sa mal pochod volať "Miliónový", ale od Putinovho zvolenia za nového prezidenta akosi záujem Moskovčanov o protesty opadol.

Ani na dnešnej akcii nechýbali cezpoľní, o čom svedčí aj transparent "Petrohrad proti Putinovi".
Ľudia, čo sa do Moskvy vybrali z priľahlých regiónov Českému rozhlasu potvrdili, že polícia im príjazd do hlavného mesta chcela znemožniť a z autobusov či vlakov ich pod rôznymi zámienkami vysadila. 

Pochod proti Putinovi sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V dave, skandujúcom "Rusko bez Putina!", sa miešali prívrženci komunistov aj nacionalistov. Niektorí demonštranti vyjadrovali nespokojnosť s tým, že opozícia nemá jasný program. "Vytvorte stranu, lebo odídem na daču," stálo na transparente jedného demonštranta.

 

Ešte pred demonštráciou agentúra Interfax vydala správu, že mladíkom, ktorých dnes polícia zatkne, budú údajne hneď na policajnej stanici odovzdávať povolávacie rozkazy do armády. Opozícia zatiaľ hlási iba dvoch zatknutých, ktorí sa podľa polície snažili prepašovať do davu vojenskú pyrotechniku a stany.

Pochod proti Putinovi sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa moskovského rozhlasu behom akcie došlo aj k tragickej nehode. Muž, ktorý sa pokúšal z požiarneho rebríka jedného domu vyfotografovať pochod demonštrantov spadol z vyše piateho podlažia. Na mieste zomrel. Jeho totožnosť ešte polícia neoverila.

Pochod proti Putinovi sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ruská polícia už zatkla opozičných lídrov a niektorých účastníkov demonštrácie po tom, čo sa protestný pochod vydal smerom ku Kremľu. Približne 20-tisícový pochod na ostrov vedľa Kremľa prebiehal pokojne, kým sa od neho neoddelila malá skupina a pokúsila sa prejsť cez most nad riekou Moskva, ktorý zablokovala polícia.

Pochod proti Putinovi sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)
     
Keď sa pri moste zišiel väčší dav, polícia poslala posily, vytlačila demonštrantov na pôvodné miesto akcie a začala zatýkať. Medzi zadržanými sú aj opoziční lídri Sergej Udaľcov z Ľavicového frontu, ľudskoprávny aktivista a blogger Alexej Navaľnyj a Boris Nemcov zo Zväzu pravicových síl.

Zatknutý Sergej Udaľcov z Ľavicového frontu
Zobraziť galériu (7)
Zatknutý Sergej Udaľcov z Ľavicového frontu  (Zdroj: SITA)

Antiakcia je už pripravená na dnešný podvečer, keď sa na inom mieste Moskvy, na Poklonnej hore zídu prívrženci Putina. Organizátori si sľubujú účasť asi 50 000 ľudí. Putin drží kormidlo moci pevne vo svojich rukách už 12 rokov, a svoju popularitu dokázal hneď v prvom kole prezidentských volieb. Vďaka 64 % hlasov sa najvyššieho úradu chopí v pondelok. Tentokrát na šesť rokov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu