Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Na demonštráciu proti Putinovi v Moskve prišli desaťtisíce ľudí

Na demonštráciu proti Putinovi v Moskve prišli desaťtisíce ľudí Zobraziť galériu (4)
Na demonštráciu proti Putinovi v Moskve prišli desaťtisíce ľudí (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Desaťtisíce Rusov sa dnes zišli v Moskve na prvom masovom proteste proti vláde Vladimira Putina od jeho májovej inaugurácie za prezidenta. Protest sa konal v čase, v ktorom si polícia predvolala na vypočúvanie hlavných opozičných lídrov.

Od prevzatia najvyššej funkcie na tretie funkčné obdobie Putin zaujal tvrdý prístup k opozícii vrátane podpísania nového represívneho zákona zavádzajúceho tvrdé tresty pre účasť na nepovolených zhromaždeniach.

Dnešnému protestu, ktorý sa konal počas štátneho sviatku Dňa Ruska, prezident neprikladal vo vyjadrení dôraz. "Takéto vášnivé diskusie sú bežnou vecou pre slobodnú demokratickú krajinu a toto je cesta, ktorú si naši ľudia vybrali," uviedol podľa agentúry Interfax.

"Je dôležité počúvať ľudí a vzájomne sa rešpektovať," dodal a varoval, že "pre nás je čokoľvek, čo ubližuje krajine a rozdeľuje spoločnosť neprijateľné".

Vypočúvanie opozičných vodcov len hodinu pred začiatkom demonštrácie je vnímané ako pokus o zastrašenie protestujúcich, uviedla agentúra AP. V pondelok im polícia prehľadala byty a odviezla ich počítače, mobilné telefóny a iné osobné veci. Oficiálne sa tak stalo v rámci vyšetrovania obvinení z podnecovania hromadných nepokojov proti Putinovi.

Predvolanie dostali protikorupčný aktivista a bloger Alexej Navaľnyj, ľavicový politik Sergej Udaľcov, liberálny aktivista Iľja Jašin a televízna moderátorka Ksenia Sobčaková.

Udaľcov policajné predvolanie odmietol s tým, že považuje za svoju povinnosť viesť protest ako jeden z jeho organizátorov. Vystúpil na zhromaždení a až po jeho skončení šiel na vypočúvanie.

Navaľného vypočúvanie trvalo viac ako šesť hodín a následne s ním šli vyšetrovatelia do jeho kancelárie, aby uskutočnili ďalšiu prehliadku.

Odhady účasti sa rôznia, podľa polície prišlo 20.000 účastníkov a organizátori ich odhadli na 120.000. Predchádzajúca veľká opozičná demonštrácia deň pred inauguráciou Putina (6. mája) prerástla do prudkých zrážok s políciou. Desiatky ľudí utrpeli zranenia a stovky osôb zatkli. Na dnešnom proteste polícia nezasiahla a demonštranti sa po šiestich hodinách pokojne rozišli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu