Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Posledný reaktor odstavený: Japonci sú bez jadrovej energie!

Zobraziť galériu (3)

TOKIO - Japonsko sa dnes po viac ako 40 rokoch prvý krát ocitlo bez jadrovej energie. Posledný z 50 reaktorov odstavili kvôli pravidelnej údržbe. O jeho opätovnom spustení rozhodne vláda.

 

Vo všetkých veľkých mestách vrátane Tokia sa zhromaždili tisíce Japoncov, ktorí takto vyjadrujú svoj odpor proti jadrovej energii.

Japoncov proti jadru presvedčili predovšetkým udalosti po silnom zemetrasení a následnej  prívalovej vlne cunami vlani na severovýchode Japonska. Voda poškodila atómovú  elektráreň Dai-iči vo Fukušime, zastavila v nej chladiace systémy a paradoxne spôsobila roztavenie reaktoru.

Posledný reaktor odstavený: Japonci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČTK)

Katastrofa okamžite vyvolala v krajine pochybnosti o bezpečnosti týchto zariadení. Oblasť okolo elektrárne je ešte aj dnes  kvôli zvýšenej radiácii uzatvorená a tisíce šudí žijú stále v provizórnych ubytovniach.

Ani jeden z reaktorov, ktoré boli od hrozivej katastrofy odstavené z dôvodu kontroly, sa nedočkali opätovného uvedenia do prevádzky. Vláda ale počíta so spustením niektorých z nich, pretože príchodom leta sa dopyt po elektrine rapídne zvýši.

Posledný reaktor odstavený: Japonci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČTK)

Odstavené reaktory prechádzajú nielen bežnou údržbou, ale hlavne sú podrobené novým testom. Kontrola odolnosti voči silnému zemetraseniu a cunami nestačí, pre opätovné spustenie sa berie do úvahy aj vox populi. Bez súhlasu obyvateľstva žiaden reaktor nespustia. Rozhodnutie však nie je jednohlasné. Niektorí sú proti opätovnému spusteniu reaktorov, iní zase súhlasia, lebo za tým vidia aj pracovné príležitosti, finančnú podporu vlády a rad ďalších výhod pre miestnu ekonomiku.


Japonsko v súčasnosti vyrába elektrinu vďaka fosílnym palivám. Tie je ale nútené dovážať, čím sa energia predražuje. Zároveň aj rastie množstvo emisií skleníkových plynov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu