Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Reportér odhalil tajomstvá IKEA: Na výrobu mali zneužívať väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM/BERLÍN - Švédsky nábytkársky gigant Ikea čelí obvineniam zo zneužívania politických väzňov v bývalej NDR v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Podobné obvinenie sa objavilo prvýkrát už pred rokom v nemeckej televízii WDR, ďalšie skutočnosti má však priniesť dokument švédskej televízie SVT, ktorý sa ešte len bude vysielať. Informoval o tom švédsky portál The Local. Firma vždy podobné obvinenia odmietala.

SVT tvrdí, že jej reportér pri štúdiách archívov východonemeckej tajnej polície Stasi narazil na dokumenty, ktoré možno považovať za dôkazy predchádzajúce obvineniam. Ikea však vydala tlačové vyhlásenie, že archívy Stasi tiež skúmala, ale na nič podobné nenarazila.

"Po odvysielaní nemeckého dokumentu Ikea celú vec preskúmala, aby získala kompletný obrázok toho, čo sa vtedy stalo. Nezískali sme žiadny dôkaz, že politickí väzni boli využívaní pri výrobe," uvádza tlačová správa.

Ikea si počas 70. rokov minulého storočia vybudovala vo východnej časti Nemecka pomerne silnú základňu a na celkom 65 miestach vyrábala časti nábytku. Podľa pôvodného dokumentu WDR si firma vytvorila veľmi dobré vzťahy s vtedajšími komunistickými úradmi.

Jedna z tovární, kde sa vyrábala napríklad populárna pohovka série Klippan, sa nachádzala priamo vedľa väzenia vo Waldheime. Vtedajší šéf väznice WDR povedal, že súčasťou výroby nábytku bola aj práca väzňov. Švédska SVT chce dokument odvysielať v stredu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu