Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Môžu za pád lietadla na Sibíri piloti? Riadili ho dvaja mladíci (23, 28)!

Havarovaný stroj Zobraziť galériu (5)
Havarovaný stroj (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Príčiny pondelňajšej leteckej katastrofy neďaleko sibírskeho mesta Ťumeň, kde si pád lietadla ATR-72 spoločnosti UTair vyžiadal 31 životov, stále nie sú jasné. Objavili sa špekulácie o vplyve námrazy, proti ktorej stroj nebol ošetrený, príčinou by však mohli aj nedostatočné skúsenosti mladých pilotov.

Vyšetrovatelia nehody najprv uvažovali o poruche motorov, Medzištátny letecký výbor (MAK) ale dnes s odvolaním sa na záznamy z čiernych skriniek lietadla uviedol, že motory bežali až do zrážky so zemou. Ešte predtým sa však štartujúce lietadlo dvakrát prudko naklonilo, najprv napravo, v uhle 35 stupňov a potom naľavo, v uhle viac ako 50 stupňov.

Médiá si medzitým všímajú, že lietadlo ATR-72 ako jediné na miestnom letisku Roščino nepodstúpilo ostrek proti tvoreniu námrazy, hoci sa teplota v tom čase pohybovala okolo nuly.
Kapitán lietadla Sergej Ancin (27) však podľa denníka Kommersant ponúknutú službu stojacu približne 30 000 rubľov (769 eur), odmietol. Pred štartom totiž akurát nepršalo a letúň bol vybavený vlastným pneumatickým systémom odmrazovania. Nie je však zatiaľ jasné, či bol tento systém skutočne použitý, hoci námraza sa mohla začať tvoriť už počas desaťminútového rolovania na štart, kedy sa počasie zhoršilo. Možno potom neskúsená posádka už nestihla zareagovať na problémy so stratou rýchlosti a vztlaku vyvolané námrazou.

A práve mladý vek pilotov mohol byť jednou z príčin včerajšieho leteckého nešťastia. Ani jeden z dvojice totiž nedovŕšil tridsať rokov. Hlavný pilot Sergej Antsin mal 28 rokov a jeho kolega dokonca iba 23. Naopak server Life News ich považuje za hrdinov, pretože lietadlo pri páde do poľa o 300 metrov minulo školu v dedine Gorkovka s 250 žiakmi. "Pilot dobre vedel, že na trase má obec a hlavne našu školu, a tak odklonil lietadlo stranou," vyhlásila riaditeľka školy Oľga Levčenková. "Je strašné si predstaviť, čo sa mohlo stať. Hneď vedľa je aj detská škôlka. Piloti zahynuli, ale zachránili mnoho životov," dodala.

Najväčším šťastlivcom ruskej tragédie sa stal nemenovaný pasažier, ktorého tamojšie úrady dlhé hodiny považovali za mŕtveho. Potom sa ale ukázalo, že na palube stroja vôbec nebol. Na letisko totiž dorazil neskoro, čo mu zachránilo život.

Lietadlo spoločnosti Utair sa zrútilo v pondelok ráno. Zo 43 ľudí na palube prežilo jedenásť. Viacerí z nich sa však nachádzajú v kritickom stave, takže je možné, že obetí bude ešte viac. V meste Ťumeň teraz odborníci identifikujú mŕtvych, príbuzným pomáhajú psychológovia. V stredu v Ťumenskej oblasti a Chantymansijskom autonómnom okruhu začne trojdňový smútok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu