Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovenka, ktorú mesiace držali v nádrži a mučili: Je to Košičanka Zuzana!

Lama Hotel a Slovenka Zuzana Zobraziť galériu (3)
Lama Hotel a Slovenka Zuzana (Zdroj: ekantipur.com)

BRATISLAVA/KÁTHMANDU - Identita Slovenky, ktorú v nedeľu oslobodili zo zajatia v Nepále, je už známa. Podľa našich informácií ide o Zuzanu Takács z Košíc. Ženu v decembri zajali sektári, zoskupení okolo "prevteleného Buddhu" Ram Bahadura Bamjana. Údajne u mesiace držali v nádrži, ktorá bola v diere v zemi. Po oslobodení mala zlomenú ruku a jazvy a modriny po celom tele.

Zuzana, zvaná Mariči, bola oslobodená v nedeľu po tom, ako sa o jej prípad začali zaujímať miestni ľudia, média a polícia. O druhej žene, ktorá mala s ňou zdieľať jej trojmesačné utrpenie, zatiaľ nie sú žiadne správy.

Mariči prišla do Nepálu asi pred dvoma rokmi a ubytovala sa v Lama Hoteli v južnej časti krajiny. Keď jej došli peniaze, presťahovala sa do blízkeho kláštora. Pravidelne chodievala meditovať do lesov a túžila sa stretnúť s mladým mužom, ktorý o sebe vyhlasuje, že je prevtelený Buddha.

Ram Bahadur Bamjan má prezývku Buddhov chlapec a združuje okolo seba svojich prívržencov, hnutie zvané Bodhi Shrawan Dharma Sangh. Hlavná vetva buddhizmu sa na spoločenstvo pozerá cez prsty, pretože podľa ich náuky Buddha dosiahol nirvánu, nemôže sa preto do niekoho opäť prevteliť.

Slovenka, ktorá sa asi snažila s vodcom sektárov stretnúť, 28. decembra odrazu zmizla. Do kláštora, kde bývala, po čase prišli dvaja sektári a vzali všetky jej osobné veci. Mnísi sa od nich nič o Zuzaninom osude nedozvedeli.

Obávali sa právom, žena, ktorá je chorá na obličky, bola údajne mesiace držaná v zajatí, v nádrži, ktorá bola v diere v lesoch. Vraj bola aj týraná a mučená, čo naznačuje aj jej súčasný stav. Dôvod? Prívrženci hnutia ju údajne obvinili, že pomocov kúziel rozpyľuje "Buddhu" Bamjana v jeho meditáciach.

Po zverejnení celého prípadu sa asi sekta zľakla a Slovenku zaviedla naspať do Lama Hotelu, uviedli Himalayan Times. Jej členovia Mariči zaprisahali, aby o ničom nehovorila a nechali ju v hoteli.

Slovenka, ktorá je v zúboženom stave a má jazvy po tele aj na tvári, napokon potvrdila, že ju mučili. "Povedala že sa cítila na prahu smrti," uviedol aj jeden z miestnych dedinčanov.

Polícia neumožňuje médiam kontakt so ženou. Vie sa len, že Mariči sa chce vrátiť na Slovensko tak skoro, ako sa len bude dať. 

Rezort zahraničia už potvrdil, že ide naozaj o Slovenku. "Nepálska polícia dopravila včera vo večerných hodinách slovenskú občianku do Kathmandu. Náš konzulárny pracovník zo zastupiteľského úradu v Dilí a aj honorárny konzul v Nepále sú s ňou v kontakte, rovnako, ako sú v kontakte s miestnymi úradmi. Situáciu riešime v spolupráci s konzulom Českej republiky, keďže je naša občianka aj držiteľkou českého pasu. Podnikáme kroky potrebné na zabezpečenie finančných prostriedkov na jej návrat na Slovensko," uviedol pre Topky hovorca ministerstva Ľubomír Schwarzbacher.

"Buddha" Bomjan: Mnohí ho považujú za obyčajného šarlatána 

Slovenka, ktorú mesiace držali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ekantipur.com)

Južný Nepál: Tu niekde držali ženu v zajatí

Slovenka, ktorú mesiace držali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ekantipur.com)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu