Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zuzana, ktorú zajali v Nepále: Kto je záhadná Slovenka a prečo ju mnísi týrali?

Zuzana prevteleného Zobraziť galériu (3)
Zuzana prevteleného "Buddhu" Bomjana stále obdivuje (Zdroj: topky)

BRATISLAVA/KÁTHMANDU - O Slovenke, ktorú uniesli nepálski mnísi a počas trojmesačného zajatia ju mučili, sú už známe prvé fakty. Záhadná žena má maďarsko-slovenské meno, český pas, je milovníčkou a ochrankyňou zvierat a do Nepálu sa vydala za duchovným obrodením.

Rodená Košičanka z hudobníckej rodiny

Zuzana (respektíve Zsuzsanna) Takács sa narodila v Košiciach a je najstaršia z troch detí rodiny hudobníkov. Na túto dráhu sa podľa Sme dali aj jej súrodenci. Z metropoly východného Slovenska sa odsťahovala už dávno, pred desiatkami rokov.

Jej kroky neskôr smerovali do Prahy, dne žila takmer 10 rokov. Vie sa, že bývala v štvrti Petřiny a má aj český pas. Podľa informácií Topiek pôsobila ako živnostníčka a jedným z náplní jej činnosti bol podľa obchodného registra chov zvierat a ich výcvik. Na nemých tvárach jej veľmi záležalo a Zuzanino meno sa spája aj s neziskovou organizáciou Dog Azyl.

Pražská ulica Na Petřinách, kde Zuzana žila

Zuzana, ktorú zajali v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wiki)

Uniesli ju muži na motorke

Zuzanu oslovilo buddhistické učenie a zatúžila stať sa mníškou. Nenasledovala však cestu klasického buddhizmu, ale bola fascinovaná odštiepeneckou sektou, na čele ktorej stál mladík, ktorý sa údajne pomocou meditácií stáva prevteleným Buddhom.

Žena si začala hovoriť Mariči, pravdepodobne po jednej z božských postáv hinduistického panteónu a vydala sa do do Nepálu. Do krajiny dorazila na začiatku decembra 2010 a ubytovala v Lama Hoteli v južnej časti Nepálu. Keď jej došli peniaze, presťahovala sa do blízkeho kláštora. Pravidelne chodievala meditovať do lesov a túžila sa stretnúť s mladým "Buddhovým chlapcom" Ram Bahadurom Bamjanom.

Bamjan združuje okolo seba svojich prívržencov, hnutie zvané Bodhi Shrawan Dharma Sangh. Hlavná vetva buddhizmu sa na spoločenstvo pozerá cez prsty, pretože podľa ich náuky Buddha dosiahol nirvánu, nemôže sa preto do niekoho opäť prevteliť.

Slovenka, ktorá sa asi snažila s vodcom sektárov stretnúť, 28. decembra popíjala čaj, keď k nej dorazili dvaja sektári na motorke a násilím ju odvliekli do lesov. Do kláštora, kde bývala, po čase prišli neznámi muži a vzali všetky jej osobné veci. Mnísi sa od nich nič o Zuzaninom osude nedozvedeli.

Tri mesiace v Halkhoriyskom lese

Sektári ju uniesli do Halkhoriyského lesa, kde pod jedným zo stromov medituje ich guru Bamjan. Vraj ešte nie je Buddhom, ale intenzívnymi meditáciami sa dostal do štádia, kedy je len otázkou času, keď sa ním stane.

Slovenku Bomjanovi prívrženci údajne uniesli preto, pretože čarodejnými praktikami vyrušovala mladíka v jeho rozjímaní. Opakovane totiž prenikala do ich "meditačnej zóny," čo aj sama priznala. "Členovia Bodhi Shrawan Dharma Sangh ma opakovane žiadali nevstupovať do zóny, ale ja som sa sama vplížila," uviedla slabým, roztraseným hlasom pre portál My Republica.

Nasledovala odplata. Unesenú ženu podľa jej slov priviazali k stromu, znemožnili jej kontakt s ľuďmi trestali. Zuzana alias Mariči však presne neuviedla ako. Jej fyzický, stav, zlomená ruka a jazvy a modriny na tele napovedá, že tresty neboli mierne.

Sekta väznila aj miestnu ženu, Nepálčanku Matu Aani. Obe ženy údajne plánovala pustiť po ukončení Bomjanovho meditačného maratónu. Keďže sa však o Zuzanin prípad začali zaujímať miestni ľudia, média aj polícia, Slovenka sa v nedeľu napokon ocitla na slobode. V utorok policajné jednotky oslobodili aj Nepálčanku.

Zuzana je síce po oslobodení v zlom fyzickom aj psychickom stave, na buddhizmus však nezanevrela a budúceho Buddhu Bomjana vraj stále obdivuje. "Milujem buddhizmus a chcem sa stať mníškou, ale v našej krajine nemáme kláštory," prezradila.

Nepálska džungľa: Tu Zuzanu držali v zajatí

Zuzana, ktorú zajali v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ggpht.com)

Problémy s vízami a pokuta

Zuzana sa po oslobodení napriek svojmu stavu pravdepodobne snažila zatajiť svoju identitu a dokonca sa pokúsila ujsť polícii, ktorá sa o ňu starala. V júni jej totiž vypršali víza do Nepálu a ona chcela v krajine ostať.

Teraz jej za to hrozí mastná pokuta a krajinu musela opustiť. Pricestovala do indického Dilí a odtiaľ pravdepodobne poputuje na Slovensko. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu