Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Maďarsko nesúhlasí s postojom ESD k odmietnutiu zákazu vstupu Sólyoma

László Sólyom
László Sólyom

BUDAPEŠŤ – Maďarské ministerstvo pre verejnú správu a spravodlivosť nesúhlasí s postojom generálneho advokáta Európskeho súdneho dvora (ESD) so sídlom v Luxemburgu Yvesa Bota, ktorý dnes uviedol, že Slovenská republika neporušila právo Európskej únie, keď maďarskému prezidentovi Lászlóvi Sólyomovi odoprela vstup na svoje územie.

Ako pre server fn24.hu uviedol maďarský rezort, Maďarsko dúfa, že ESD pri vynášaní rozsudku prijme jeho postoj. "Postoj Maďarska je taký, že zákaz vstupu prezidenta Maďarskej republiky na slovenské územie je potrebné posudzovať na základe právnych noriem Európskej únie vzhľadom na to, že každý občan EÚ, vrátane prezidenta, má v zmysle jej právnych noriem právo na voľný pohyb," reagovalo tlačové oddelenie ministerstva vo vyhlásení.

Príslušná smernica EÚ pripúšťa členským krajinám zakázať vstup na svoje územie občanovi inej členskej krajiny iba v prípade, že jeho správanie znamená patrične vážnu hrozbu, čo podľa Maďarska v prípade Sólyoma evidentne neplatilo. Server oslovil aj exprezidenta Sólyoma, ten sa však k vývoju v tejto kauze nechcel vyjadriť.

V stanovisku generálneho advokáta sa uvádza, že cesty hláv štátov spadajú do oblasti diplomatických vzťahov, ktorá zostáva v právomoci členských štátov, pričom musia rešpektovať medzinárodné právo. Yves Bot v dnes prednesených návrhoch v prvom rade konštatuje, že László Sólyom plánoval vycestovať do Komárna, aby sa zúčastnil odhalenia pamätníka symbolizujúceho históriu Maďarska, a pri tejto príležitosti tam mal vystúpiť s prejavom.

Nejde tu preto o návštevu, ktorá sa obmedzuje len na čisto súkromné záujmy, ani o anonymnú návštevu, pretože slovenské orgány o nej boli viackrát diplomatickou cestou informované. Generálny advokát na základe toho konštatoval, že Sólyom chcel jednoznačne prísť do Komárna v rámci výkonu svojich funkcií prezidenta Maďarska, a nielen na základe svojho štatútu občana EÚ.

Dňa 21. augusta 2009 sa chcel Sólyom na pozvanie občianskeho združenia so sídlom na Slovensku zúčastniť v Komárne na slávnosti pri príležitosti odhalenia sochy svätého Štefana, zakladateľa a prvého kráľa uhorského štátu.

Po výmene niekoľkých diplomatických nót medzi veľvyslanectvami traja najvyšší predstavitelia Slovenskej republiky - prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico a predseda Národnej rady Pavol Paška - prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že návšteva Sólyoma nie je vhodná najmä z dôvodu, že nemal v úmysle stretnúť sa so slovenskými predstaviteľmi a že 21. august bol osobitne citlivým dátumom. Plánovaná návšteva sa mala totiž uskutočniť v deň 41. výročia obsadenia Československa vojskami Varšavskej zmluvy, ktorých súčasťou bolo aj maďarské vojsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu