Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Sólyom sa po roku opäť chystá do Komárna

László Sólyom
László Sólyom (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bývalý maďarský prezident László Sólyom, ktorému vlani Slovensko odoprelo vstup do krajiny, sa opäť chystá do Komárna. V pohraničnom meste by mal v nedeľu položiť veniec k soche uhorského kráľa Štefana, napísal dnes denník Új szó. Postup Bratislavy minulý rok viedol k diplomatickej roztržke a vyhroteniu dlhodobo napätých vzťahov medzi oboma štátmi.

Organizátori podujatia zatiaľ príchod exprezidenta oficiálne nepotvrdili, zoznam hostí by vraj mal byť kompletný v najbližších dňoch. Pozvánku údajne dostal aj slovenský minister kultúry Daniel Krajcer (SaS), tlačový odbor jeho úradu sa k nej však nevyjadril.

Sólyom sa vlani 21. augusta ešte vo funkcii hlavy štátu chystal v Komárne odhaliť sochu v rámci súkromnej cesty. Najvyšší slovenskí štátni predstavitelia ho však vyzvali, aby na Slovensko necestoval. Zdôvodňovali to tým, že na tento deň pripadá výročie začiatku okupácie Československa štátmi Varšavskej zmluvy; do operácie sa zapojila aj maďarská armáda, za čo sa už Budapešť ospravedlnila. Vtedajší prezident napriek tomu do Komárna smeroval a zastavila ho až diplomatická nóta, v ktorej mu slovenská strana odoprela vstup do krajiny.

Bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) označil plánovanú návštevu za provokáciu; podľa Sólyoma bol zákaz vstupu "bezprecedentným" krokom vo vzťahu dvoch spojencov. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí sa pre postup Bratislavy v júli obrátilo na Súdny dvor Európskej únie so sťažnosťou. Budapešť sa už skôr neúspešne sťažovala na Európskej komisii, podľa nej však Slovensko predpisy neporušilo.

Vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom, na ktorom žije asi pol miliónová maďarská menšina, sa zhoršili počas pôsobenia predchádzajúcej vlády, ktorej súčasťou bola aj SNS. Po nedávnom nástupe nového kabinetu premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sa očakáva zlepšenie kontaktov medzi oboma štátmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu