Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Poliačik: Maďari by sa mali slovenčinu učiť ako cudzí jazyk

Martin Poliačik
Martin Poliačik

BRATISLAVA - Deti maďarskej národnosti by sa mali učiť slovenčinu na Slovensku ako cudzí jazyk. Podľa poslanca Národnej rady SR Martina Poliačika (SaS) by sa tak štátny jazyk totiž naučili lepšie.

"Ono by to nakoniec bolo veci prospešné, keby sa deti maďarskej národnosti učili slovenčinu na školách ako cudzí jazyk. Tu nehovoríme o tom, že by sme slovenčinu zaradili do kategórie vedľajších alebo druhoradých jazykov. Hovorím o technike vyučovania jazyka. Pre maďarské dieťa je slovenčina cudzí jazyk, preto by sme ich mali učiť slovenčinu ako cudzí jazyk. To znamená, rovnakými postupmi, didaktickými a metodickými, akými učíme angličtinu, francúzštinu... Takto sa im otvára cesta, ako sa slovenčinu naučiť lepšie," povedal Poliačik.

Reagoval tak na vystúpenie predsedu poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja, ktorý sa k štátnemu jazyku vyjadroval v rámci rozpravy k návrhu novely jazykového zákona. Rafaj v tejto súvislosti pripomenul aj nedávnu minulosť, keď maďarský exprezident László Sólyom vyhlásil, že štátny jazyk by sa mal učiť na Slovensku iba ako cudzí jazyk.

Podľa Rafaja je právna norma, ktorú navrhuje minister kultúry Daniel Krajcer (SaS), objednávkou strany Most-Híd. "To nie je normálne, čo sa tu deje. Myslel som, že Most-Híd sa trošku umravní, ale vyzerá to tak, že toto smeruje na hĺbkové deštrukčné ničenia," poznamenal. Dodal, že pre národniarov je navrhovaná novela neprijateľná a navrhol vrátiť ju na dopracovanie.

Šéf poslaneckého klubu národniarov kritizoval, že minister kultúry chce novelu prijať veľmi rýchlo. "Chcete ju schváliť de facto v skrátenom legislatívnom konaní. Je ohrozený život? Aký máte na to dôvod?" spýtal sa Rafaj, podľa ktorého sa štát novelou vzdáva akejkoľvek ochrany a kultivovania štátneho jazyka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu