Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Mráz úplne ochromil dopravu na Dunaji

Zamrznutý Dunaj v Rumunsku
Zamrznutý Dunaj v Rumunsku (Zdroj: SITA)

BELEHRAD/SOFIA - Takmer dva týždne trvajúce silné mrazy a hrubý ľad na hladine Dunaja spôsobili výrazné narušenie premávky lodí na druhej najväčšej rieke v Európe. Aktuálny stav hladiny takmer 2900-kilometrov dlhého Dunaja, ktorý preteká cez desať krajín, si preto vyžiadal výluky lodnej dopravy v Srbsku, Chorvátsku, Bulharsku, Rumunsku, Rakúsku a čiastočne aj v Maďarsku.

V Srbsku je Dunaj nespôsobilý pre plavbu na 600-kilometrovom úseku, v Chorvátsku na celom 137-kilometrovom úseku. Rovnaká situácia je aj v Rumunsku a v Bulharsku, kde je zamrznutý takmer celý úsek rieky, pričom v bulharských prístavoch zostali uväznené desiatky lodí. V Maďarsku je plavba povolená iba na vlastné nebezpečenstvo, pričom ľad pokrýva hladinu Dunaja na dvoch tretinách toku. S rovnakými problémami zápasí aj Rakúsko.

Mrazy a veľké množstvo snehu spôsobujú okrem lodnej dopravy problémy aj železniciam. Dotklo sa to aj vyhľadávaného spojenia Balkan Express medzi Belehradom a tureckým Istanbulom, ktorý od štvrtka premáva iba do bulharskej Sofie. Vlak totiž ohrozujú záplavy v Bulharsku, pričom rovnakého scenára sa po oteplení obávajú aj v zasneženom Srbsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu