Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Mrazy v Európe naďalej zabíjajú, cez víkend ešte prituhne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ/VARŠAVA - Mrazivá vlna v Európe neprestáva zabíjať. Ďalších umrznutých hlási Rumunsko, Srbsko či Poľsko. Už vo štvrtok pritom celkový počet obetí mrazov na starom kontinente prekročil hranicu 500.

Najmä východná časť Európy sa pripravuje na ďalšiu vlnu extrémnych mrazov, ktorá ju čaká cez víkend. Už teraz sú pritom tak silné, že zamŕzajú čiernomorské prístavy. S tuhými mrazmi a snežením sa však stretáva aj ďaleké Japonsko.

Len v Rumunsku počas uplynulých 48 hodín mrazy usmrtili ďalších 16 ľudí, celková bilancia obetí tak v tejto najviac postihnutej balkánskej krajine dosiahla 57. Poľsko hlási päť umrznutých za posledný deň a priamych obetí mrazov už je tam od začiatku februára 64. Ďalšie dve obete si mrazy podľa agentúry AFP vybrali v Srbsku, a v regióne západného Balkánu je tak už mŕtvych 37. V srbskom Sombore dnes bolo nameraných mínus 26 stupňov.

V balkánskych krajinách sú desiatky tisíc dedinčanov odrezané od sveta kvôli snehovej kalamite. Obce v rumunskej delte Dunaja sú zase izolované kvôli zamrznutiu rieky.

Už od Maďarska stojí od noci na dnešok lodná doprava na Dunaji kvôli ľadu, ktorý pokrýva značnú časť hladiny tohto veľtoku. Už v predchádzajúcich dňoch dopravu na Dunaji paralyzoval ľad v balkánskych krajinách.

Vôbec najviac obetí si mrazy pravdepodobne vyžiadali na Ukrajine. Tá však štatistiky naposledy aktualizovala v stredu, kedy hlásila 135 obetí. Tuhé mrazy zahradili silnou vrstvou ľadu vjazd takmer do všetkých ukrajinských čiernomorských prístavov.

Ukrajinská televízia Inter dnes vysielala zúfalú výzvu ôsmich lodí zovretých už desať dní ľadom v Kerčskom prielive a Azovskom mori. Posádkam došli potraviny a zásoby paliva im vystačia už len na štyri dni. Uväzneným lodiam podľa agentúry ITAR-TASS vyšiel na pomoc jediný ukrajinský ľadoborec Kapitan Čudinov, ale cestou sám uviazol v ľadovom pancieri.

V Rusku sa stalo obeťou mrazov oficiálne 110 ľudí. Ide však o štatistiku zverejnenú v stredu. Ruská metropola sa už pripravuje na novú vlnu mrazov, ktoré majú Moskovčanom znovu skomplikovať život budúci týždeň. Meteorológovia predpovedajú viac ako 30-stupňový mráz a najchladnejšie počasie za posledných 70 rokov.

V Českej republike, kde si mrazy vyžiadali vyše 20 obetí, sa má už cez víkend ochladiť natoľko, že by mohol byť prekonaný absolútny mrazový rekord mínus 42,2 stupňa Celzia nameraný na českom území v roku 1929.

Nezvyčajne nízke teploty a sneženie držia v zovretí aj juh Európy. V Taliansku si vlna mrazov vyžiadala 45 obetí. Dnes začalo v Taliansku znova snežiť, čo spôsobilo dopravné problémy. V Ríme sú opäť zatvorené školy, ale miestne úrady sú podľa agentúry AFP na sneh tentoraz lepšie pripravené než minulý týždeň, kedy biela nádielka metropolu ochromila.

Na nové silné sneženie sa dnes pripravuje aj Japonsko, ktoré tento rok sužuje mimoriadne tuhá zima. Tá si už od vlaňajšieho novembra v tejto ázijskej krajine vyžiadala najmenej 83 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu