Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sneh ochromil Rím, letiská rušili lety

Množstvo čerstvého snehu ochromilo Rím
Množstvo čerstvého snehu ochromilo Rím

RÍM - Extrémne studené počasie, ktoré sužuje od začiatku februára Taliansko, zasiahlo aj strednú časť krajiny a od piatka si vyžiadalo životy ďalších šiestich ľudí. Rím, kde v piatok popoludní nepretržite snežilo, dostal najväčšiu snehovú nádielku od 80. rokov.

Po 26 rokoch bez snehu prežilo v noci nadnes Večné Mesto druhú snehovú víchricu počas jedného týždňa, čo vyvolalo v meste s 3,5 miliónmi obyvateľov chaos. Celý systém verejnej dopravy v meste sa zastavil.

Na medzinárodnom letisku Rím-Fiumicino v piatok večer zrušili dve desiatky letov, asi 2000 cestujúcich muselo prenocovať na letisku, keďže vlaky medzi letiskom a centrom mesta veľmi meškali. Regionálna železničná doprava čiastočne skolabovala.

Primátor mesta Gianni Alemanno vyzval Rimanov, aby nepoužívali autá. Školy dnes zostali preventívne zatvorené. Turisti, podobne ako pred týždňom, fotografovali snehom zasypanú fontánu Trevi, Španielske schody či námestie Piazza Navona. Zatvorené však zostalo aj Koloseum, Forum Romanum, Palatinum a ďalšie archeologické miesta v meste v obave, aby sa tam turisti na ľade nepošmykli. Aj Námestie sv. Petra vo Vatikáne sa ocitlo pod snehom.

Studená vlna zasiahla celú krajinu. Vo viacerých regiónoch nasadili na odstraňovanie snehu z ulíc vojakov, ktorí tiež pomáhajú oslobodiť odrezané horské obce v Abruzze a Basilicate južne od Ríma. Sneženie hlásili aj z Kalábrie na juhu Talianska.

Sneh spôsobil problémy s dodávkami potravín do obchodov. Viaceré supermarkety zostali bez čerstvého ovocia a zeleniny, varoval poľnohospodársky zväz Coldiretti, ktorý je národnou konfederáciou priamych pestovateľov. To viedlo v uplynulých dňoch k zvýšeniu ich cien.

Coldiretti musel od príchodu studenej vlny začiatkom mesiaca zlikvidovať 100.000 ton tovaru podliehajúceho rýchlej skaze, pretože ho nemohol včas dodať. Po štrajku kamionistov pred dvoma týždňami poľnohospodárov teraz zasiahla snehová kalamita, čo spoločne so zníženým dopytom spotrebiteľov v dôsledku krízy znamená pre poľnohospodárov veľké finančné straty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu