Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Strach o Rusov v Antarktíde: Vedci sa prevŕtali k mimozemskému jazeru a zmizli!

Je len jedno miesto, podobné Vostoku: Oceán mesiaca Europa Zobraziť galériu (6)
Je len jedno miesto, podobné Vostoku: Oceán mesiaca Europa

BRATISLAVA/MOSKVA - O najzáhadnejšie jazero na svete, Vostok v Antaktíde, sa v týchto dňoch zaujímajú vedci aj obyčajní ľudia. Ruskému tímu odborníkov sa totiž po desaťročiach úsilia podarilo prevŕtať cez kilometre ľadu. Celý tím však hneď potom záhadne zmizol.

"Mimozemské" jazero, izolované 20 miliónov rokov


Jazero Vostok
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Jazero Vostok leží v najnehostinnejšej časti Antarktídy. Neďaleko vedeckej stanice totiž v minulosti namerali neuveriteľných -89 stupňov, čo je najmenšia zaznamenaná teplota na Zemi. Podmienky sa tu doslova približujú iným planétam.

To, čo leží niekoľko kilometrov pod ľadom, však robí z ľadových plání len nudnú pustatinu. 250 milometrov dlhé jazero vo veľkosti kanadského Ontária je totiž kompletne izolované už 20 miliónov rokov. Je v ňom teplá voda, v ktorej by sa dalo kúpať a neuveriteľne veľké percento kyslíku. Predpokladá sa, že sa v ňom mohli vyvinúť formy života, ktoré si ani len nevieme predstaviť.

 

V slnečnej sústave asi existuje len jediné miesto, kde panujú podobné podmienky. Ide o jeden z mesiacov Jupiteru - Europa. Pod hrubou vrstvou ľadu sa tam nachádza oceán, veľkosťou porovnateľný s tým zemským. Gravitácia Jupitera ho prostredníctvo takzvaných slapových javov zohrieva a oceán je jeden z horúcich kandidátov na existenciu mimozemského života. NASA má veľké plány a chce ho preskúmať. Problémom však budú financie a nedostupnosť mimozemských vôd.

Záhadné zmiznutie tímu mnohých poriadne vystrašilo

Stanica Vostok
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: wikimedia)

Ruskí vedci sa pokúšali prevŕtať sa k Vostoku už desaťročia. Na začiatku mesiaca sa im to podarilo. Tím však doslova zmizol. Nepodarilo sa s ním nadviazať spojenie počas celého týždňa a v mysliach mnohých sa začali vynárať hororové scenáre.

Vostok je totiž opravený mystériom a konšpiráciami, zahŕňajúcimi UFO, tajnú nacistickú základňu, časový tunel aj smrteľné formy života. Časť informácií z vedeckého výskumu žiaľ podlieha utajeniu, na verejnosť sa však dostal údaj o obrovskej magnetickej anomálii z jednej časti jazera.

Napokon sa všetko skončilo dobre a výskumníci sa ozvali. Príčinou straty spojenia bolo asi zlé počasie, v Antarktíde sa totiž blíži zima. "Zachytili sme 40 litrov vody," citoval vo štvrtok Daily Mail jedného z vedcov. Na výsledky rozborov si však musíme počkať. Vzorku totiž môžu na až povrch vytiahnuť až o niekoľko mesiacov.

Čo sa nachádza v jazere... a čo sa nachádza pod ním?

Strach o Rusov v
Zobraziť galériu (6)

 

O magnetickej anomálii informovali média na začiatku minulého roka. "Keď sme ju prvýkrát namerali, bolo to veľmi vzrušujúce," uviedol podľa portálu Exohuman vedec, ktorý na projekte spolupracuje. Problémom je však informačná blokáda, ktorú oficiálne kruhy ospravedlňujú "enviromentálnymi dôvodmi." 

Vyzerá to tak, že pod severnou časťou jazera je gigantická koncentrácia kovu, ktorá vytvára anomáliu. Okamžite sa vynorili konšpirácie, že ide o prastarú kozmickú loď, či tajnú nacistickú základňu.

Strach o Rusov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: wiki)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu