Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Továreň na iPady: Číňania pracujú ako otroci, Apple to vyhovuje!

Číňania protestovali proti podmienkam vo fabrikách, Jobsa zobrazili ako čerta.
Číňania protestovali proti podmienkam vo fabrikách, Jobsa zobrazili ako čerta. (Zdroj: SITA)

ČCHENG-DU - Nadčasy bez jediného voľného dňa, 24-hodinové zmeny, po ktorých im nohy opuchnú tak, že nevládzu ani chodiť či nehumánne podmienky v preplnených ubytovniach. Tak má podľa rozhorčených zamestnancov vyzerať ich práca pre čínskych subdodávateľov firmy Apple.

Počítačový gigant čelí škandálu ohľadom výroby v Číne už dva roky. Prvýkrát prepukol, keď sa priotrávilo 140 robotníkov tekutinou na čistenie displejov pre iPhony. Potom sa objavili správy o vysokom počte samovrážd medzi zamestnancami a vlani došlo k dvom výbuchom, pri ktorých zahynuli štyri osoby, a ďalších 75 bolo zranených.

Už na začiatku prepuknutia aféry Apple sľúbil, že dohliadne na zlepšenie pomerov. Ide však o firmy, ktoré americká spoločnosť priamo nevlastní, iba s nimi má uzatvorené zmluvy. Denník New York Times však uviedol, že Apple vedel o nebezpečných podmienkach v továrňach Čcheng-du, kde došlo k explóziám. Bol na ne upozornený, ale nezasiahol.

Li Ming-ki, ktorý pracoval pre dodávateľa Applu spoločnosť Foxconn a teraz sa s ňou súdi, uviedol: "Apple sa nikdy nestaral o nič iné než o zlepšenie kvality výrobkov a zníženie nákladov. Situácia zamestnancov ich nezaujímala. "

Bývalý predstaviteľ vedenia Applu povedal, že spoločnosť vedela o otrockej práci v niektorých továrňach a že ju prehliadala, pretože "tento systém pracuje pre nás." Realita je tak úplne iná ako to, čo popisoval Steve Jobs, podľa ktorého boli v mnohých továrňach reštaurácie, kiná, bazény a nemocnice.

V neslávne známej továrni v Čcheng-du visí v hale transparent s heslom: "Pracuj ťažko dnes, alebo budeš zajtra ťažko hľadať prácu." O nátlaku na zamestnancov svedčí aj to, že okolo budov tovární sú inštalované záchrannej siete, aby nespáchali samovraždu tí, ktorí už tlak nemôžu vydržať a pokúsia sa zabiť skokom zo strechy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu