Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spoločnosť Apple má 6-krát vyššiu hodnotu ako Slovensko!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Trhová hodnota americkej technologickej firmy Apple včera po odštartovaní obchodovania na akciovom trhu v USA prekonala magickú hranicu 500 miliárd dolárov. Na podobnú hladinu sa zatiaľ podarilo dostať len niekoľkým spoločnostiam a žiadna z nich sa na nej neudržala dlho. Cena Apple je tak až 6-krát vyššia ako HDP* Slovenska, ktorý v roku 2010 činilo približne 87 miliárd dolárov. Do vrecka by pokojne strčila aj Poľsko, Belgicko, Švédsko, Saudskú Arábiu či Taiwan.

V histórii ide iba o šiestu spoločnosť, ktorej sa podarilo pokoriť hranicu 500 miliárd, a to krátko pred uvedením iPadu 3, ktoré by sa malo uskutočniť 7. marca.

Druhou firmou s najvyššou trhovou hodnotou je momentálne Exxon Mobil za 411 miliárd dolárov. Magickú hranicu sa jej na krátky čas podarilo prekročiť dvakrát koncom roka 2007. Z ďalších firiem Microsoft prekonal hranicu 500 miliárd koncom roka 1999 a potom znovu na začiatku roka 2000. Raz sa mu dokonca podarilo prekonať počas jedného dňa hranicu 600 miliárd, teraz je však trhová kapitalizácia firmy 267 miliárd dolárov.

Na viac ako 500 miliárd USD stúpla na začiatku roka 2000 taktiež hodnota firiem Cisco Systems, Intel a General Electric. V súčasnosti je hodnota firiem Cisco a Intel viac ako 100 miliárd a GE 200 miliárd dolárov.

Generálny riaditeľ Apple Tim Cook sa minulý týždeň na výročnej schôdzi akcionárom zdôveril, že spoločnosť má viac peňazí, než potrebuje, a vedenie spoločnosti "veľmi hlboko" premýšľa nad spôsobmi, ako ich použiť.

*HDP je makroekonomický ukazovateľ, ktorým sa meria ekonomická výkonnosť národného hospodárstva. Predstavuje hodnotu všetkých konečných výrobkov a služieb v danej krajine za určené obdobie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu