Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dáta používateľov Megauploadu môžu začať mazať vo štvrtok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Údaje na internetovej platforme Megaupload môžu byť vymazané v najbližších dňoch. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na prokuratúru.

Prokuratúra v americkom štáte Virgínia v liste z piatka 27. januára uviedla, že externé firmy Carpathia Hosting a Cogent Communications Group, ktoré pre Megaupload vykonávali ukladanie dát používateľov, by mohli s ich mazaním začať vo štvrtok. Agentúre AP sa zatiaľ nepodarilo získať oficiálne vyjadrenie predstaviteľov prokuratúry ani žiadnej z oboch firiem.

Americká prokuratúra dala pred niekoľkými dňami zablokovať stránku Megaupload.com a začala vyšetrovanie siedmich osôb pre porušovanie zákonov na ochranu autorských práv. Medzi nimi je aj 35-ročný Slovák,  grafický dizajnér Július B. Prokuratúra v liste ďalej napísala, že vláda skopírovala určité dáta zo serverov, ale fyzicky ich nevlastní. Keďže k serverom majú prístup spomínané firmy, otázky ohľadom dát treba riešiť s nimi.

Prevádzkovateľ stránky tvrdí, že milióny používateľov majú na serveroch uložené svoje osobné údaje, vrátane rodinných fotografií a osobných dokladov. K údajom sa nedostal od momentu, keď bola stránka zablokovaná. Podľa Iru Rothkena, právnika Megauploadu, spoločnosť spolupracuje s prokuratúrou, aby získala dáta najmenej 50 miliónov používateľov pred ich vymazaním. Záchrana dát je dôležitá aj pre nastávajúce súdne konanie

"V tomto bode sme opatrne optimistickí, že dosiahneme dohodu, pretože Spojené štáty, rovnako ako Megaupload, by mali mať spoločný záujem chrániť spotrebiteľov," povedal.

Hoci Megaupload sídli v Hongkongu, americké úrady tvrdia, že mali právomoc konať, pretože niektoré jeho prenajaté servery sa nachádzajú vo Virgínii.

Obvinení mali umožniť prostredníctvom stránky Megaupload.com milióny ilegálnych stiahnutí filmov, hudby a ďalšieho obsahu. Škody, ktoré mala skupina internetovým pirátstvom spôsobiť majiteľom autorských práv, odhadli americké úrady na pol miliardy dolárov (388 miliónov eur), pričom svojou aktivitou mali zinkasovať protiprávne vyše 175 miliónov dolárov (136 miliónov eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu