Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Paška pripomenul Orbánovi, že žiada pomoc od partnerov, ktorým sa vysmieval

Jaroslav Paška
Jaroslav Paška

BRUSEL - Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Jaroslav Paška sa ako prvý zo slovenských zástupcov prihlásil do rozpravy, ktorá sa v Štrasburgu vo stredu večer konala za prítomnosti maďarského premiéra Viktora Orbána.

Paška Orbánovi odkázal, že sa znížil vypočuť si kritiku mnohých europoslancov na adresu novej maďarskej ústavy iba preto, lebo jeho krajina si súrne potrebuje požičať peniaze na záchranu domácej ekonomiky.

Podľa Pašku, podpredsedu skupiny Európa slobody a demokracie, legislatívne zmeny uskutočnené Orbánovou vládou vyvolávajú znepokojenie Európskej komisie a Európskeho parlamentu, lebo podľa mnohých odborných analýz porušujú zmluvné záväzky Maďarska voči EÚ.

 "Viem, vážený pán Orbán, že nie je vám prijemné počúvať kritiku vášho vládnutia. A som presvedčený, že nebyť toho, že si veľmi súrne potrebujete požičať peniaze na záchranu vašej bankrotujúcej ekonomiky, neznížili by ste sa k tomu, aby ste počúvali diskusiu o vašich politických prešľapoch," povedal Paška.

Maďarskému premiérovi povedal, že jeho vláda je odkázaná na pomoc od európskych partnerov, ktorým sa za korektnú kritiku doposiaľ iba vysmieval, a aj na pomoc od susedov. "Od vašich susedov, ktorým váš predseda parlamentu László Kövér verejne odkazuje, že by bolo najlepšie sa s nimi vyrovnať vojenskou silou," konštatoval Paška.

Napriek všetkému, čo Orbán vo svojej krajine "vystrája", poslanci EP cítia povinnosť pomôcť maďarskému ľudu v jeho ťažkej hospodárskej situácii. "Chceme pomôcť maďarskému ľudu, ale nie režimu, ktorý tam vládne," spresnil Jaroslav Paška.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu