Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maďarsko zašlo priďaleko: EÚ ho chce zažalovať a potrestať!

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán

ŠTRASBURG/BRUSEL - Maďarsko sa stalo ďalšou krajinou v histórii Európskej únie, proti ktorej Európska komisia (EK) vzniesla obvinenia z porušovania základných princípov, na ktorých je únia postavená.

Komisia na svojom zasadnutí v Štrasburgu rozhodla o začatí konania voči vláde v Budapešti, a to hneď v troch oblastiach. Do 17. februára má premiér Viktor Orbán čas na odpoveď.

"Dúfali sme, že Maďarsko stihne urobiť potrebné úpravy. To sa ale ani zďaleka nestalo," povedal predseda EK José Manuel Barroso o dôvode dnešného rozhodnutia komisárov EÚ voči jednému z členských štátov únie.

Maďarská strana musela pritom dobre vedieť, že k tomuto kroku dôjde, lebo Barroso a aj iní členovia výkonného orgánu EÚ už vyše týždňa naznačovali túto možnosť, ak Budapešť nezmení nedávno prijaté legislatívne opatrenia, ktoré podľa EK nie sú v súlade so základnými princípmi európskej legislatívy.

Európska komisia zdôvodnila svojej konanie voči Maďarsku prijatím nových ústavných opatrení. Tie v krajine môžu viesť k strate nezávislosti maďarskej centrálnej banky, môžu donútiť k predčasnému odchodu do dôchodku sudcov, ktorí nie vždy súhlasili a súhlasia s rozhodnutiami centrálnej moci, ktorú predstavuje jednofarebná Orbánova vláda, a taktiež môžu viesť k oslabeniu úradu ombudsmana pre ochranu osobných údajov. Kritici Orbánovej legislatívnej politiky uvádzajú, že nové zákony znamenajú ešte väčšiu koncentráciu moci a kontroly nad spoločnosťou v rukách samotného premiéra a jeho strany Fidesz.

"Maďarsko je súčasťou európskej rodiny. Nechceme ale, aby zostával tieň alebo pochybnosti nad rešpektovaním demokratických princípov a hodnôt v tejto krajine," vyhlásil Barroso. A dodal, že čím rýchlejšie sa táto záležitosť vyrieši, tým lepšie pre všetkých.

Viktor Orbán má budúci utorok, 24. januára pricestovať do Bruselu, aby s predstaviateľmi EK rokoval o ich obavách. Konania v troch sporných oblastiach, ktoré dnes oficiálne zverejnila Európska komisia, formálne požadujú od maďarskej vlády zmenu sporných zákonných ustanovení v národnej legislatíve. Ak bude Budapešť ignorovať oficiálne stanovisko Európskej komisie, Brusel zažaluje Maďarsko na Európskom súdnom dvore a bude tiež požadovať zaplatenie súdnych trov a prípadných pokút za porušenie základných princípov EÚ.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu