Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Orbán: Problém so spornými zákonmi sa dá jednoducho vyriešiť

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Problémy v maďarskej ústave, na ktoré upozorňuje Európska komisia, je podľa maďarského premiéra Viktora Orbána možné "veľmi jednoducho, rýchlo a efektívne" vyriešiť. Orbán to dnes povedal v prejave k poslancom Európskeho parlamentu.

Dodal, že list v tomto zmysle zaslal v utorok šéfovi Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi. Práve EK začala proti Maďarsku kvôli kontroverzným ústavným zmenám právne kroky.

Orbán dnešným vystúpením reagoval na obavy, ktoré v európskych inštitúciách vyvolali maďarské reformy, ktoré by mohli ohroziť nezávislosť maďarskej centrálnej banky, justície alebo úradu na ochranu dát. Predseda maďarskej vlády zdôraznil, že všetky realizované reformy "sú v súlade s európskymi hodnotami a princípmi". Kritika Európskej komisie sa podľa neho navyše netýka ústavy ako takej, ale dvoch dočasných ustanovení. Z právneho hľadiska vraj nikto nespochybnil ústavu ako takú.

Maďarský premiér v parlamente tiež obhajoval doterajšiu činnosť svojho kabinetu, ktorý podľa neho prevzal krajinu vo veľmi zložitej situácii, a musel preto vykonať rad reforiem, vrátane tých v oblastiach vlády, justície, školstva alebo zdravotníctva a dôchodkového systému. Tiež úprava ústavy bola podľa Orbána nutná, pretože Maďarsko bolo poslednou východoeurópskou krajinou, ktorá ešte svoj základný zákon od čias komunizmu nezmenila.

Šéf komisie Barroso, ktorý sa k poslancom prihovoril pred maďarským premiérom, parlamentu oznámil, že Orbánov list obsahuje uistenie, že maďarská vláda chce zákony kritizované dvadsaťsedmičkou upraviť. Potvrdil tiež, že výhrady európskych inštitúcií sa týkajú aj maďarskej mediálnej politiky. Európska komisia podľa neho v utorok poslala list do Maďarska so žiadosťou o vysvetlenie týchto otázok. Orbána vyzval, aby sa s terajšími problémami "jasne a rezolútne" vysporiadal.

Po príhovore maďarského ministerského predsedu dostali priestor zástupcovia jednotlivých politických strán v Európskom parlamente. V miestami pomerne búrlivej debate vystúpil napríklad predseda socialistov Rakúšan Hannes Swoboda, ktorý spomenul aj bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. "Havel je príklad človeka, ktorý vždy bojoval proti komunizmu, ale vždy aj za slobodu," vyhlásil Swoboda, podľa ktorého sa to isté o Orbanovi povedať nedá. "To sú predsa mená, ktoré sú si na hony vzdialené."

"Sme zachvátení schizofréniou," vyhlásil zase zástupca zelených Daniel Cohn-Bendit s poukazom na to, že sa podľa neho vo väčšine zahraničných médií hovorí o maďarských problémoch, a premiér Orbán tu hovorí, že žiadne nie sú. "Európska únia nie je rohožka, na ktorej si čistíme topánky. Je to spoločný dom, ktorý spoločne budujeme," pokračoval viditeľne rozčúlený poslanec, podľa ktorého ide maďarský premiér rovnakým smerom ako Hugo Chávez alebo Fidel Castro.

Jeden z ľudových europoslancov, ktorý je zároveň členom maďarskej vládnucej strany Fidesz, v reakcii na Cohn-Benditovo vystúpenie vyhlásil, že Maďarsko je demokratická krajina, ktorá dodržiava európske pravidlá a chráni svoje menšiny. Orbána sa zastal napríklad aj člen zoskupenia Európa slobody a demokracie, podľa ktorého maďarská vláda pod jeho vedením robí skutočné zmeny, na ktoré má právo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu